Gläns över student och strand

Vet lundastudenterna om att det är juletider? Lundagård har passat på och pratat med några unga akademiker om hur det egentligen ligger till med julpeppen. 

Oscar Waldner, statsvetarstudentoscar-w

Vad önskar du dig i julklapp?
– En diskmaskin. Men jag har förstått att sådana är ganska dyra, så jag kan gott nöja mig med Spotify Premium i ett halvår.

Varför är julen en viktig högtid?
– Eftersom man får umgås sin släkt och familj – vare sig man vill eller inte. Det finns ett fint värde i det, att man får träffa den här fastern och mostern, och deras kusiner, och så vidare. Det hjälper en att få en bild av varifrån man kommer.

Kan det inte vara obehagligt att träffa släkten också? Vill man inte slippa det ibland?
– Det kan ju vara så att det finns mer eller mindre sympatiska släktingar, det är sant. Men jag har en ganska trevlig släkt ändå, så jag har väl tur på det sättet. Fast samtidigt förstår jag att alla andra inte har det.

cecilia-skougCecilia Skoug, ordförande för Lunds universitets studentkårer 

Vilken är din favoriträtt på julbordet?
– Kantarell och omelett brukar vi äta i vår familj. Det är väldigt gott, och vi har sällan särskilt många kantareller kvar framåt julen, så det brukar vanligtvis bli en väldigt liten omelett. Och eftersom vi är tjugo personer vid julbordet gäller det vara den första som hugger.

Som ordförande för Lus, vilken jullåt anser du bäst sammanfattar er verksamhet?
– Det är nog ”Mer jul” av Just D. Den är ju lite ångestfylld och ifrågasättande, och inte speciellt behaglig, och jag tror inte att vi upplevs som så behagliga alla gånger. Fast det var kanske fel svar, det låter ju jättedåligt. Men så är det: vi är ganska ifrågasättande och kritiska mot vår omgivning. En jul med Lus är lite Norénsk.

Om Lus hade varit en av de tre vise männen, vilken gåva hade ni gett det nyfödda Jesus-barnet å studenternas vägnar?
– Något som symboliserar Lunds studenter. Lejonet Lunde, kanske? Ja, det är klart att Jesus ska ha ett kramdjur, det ger man ju nyfödda.

Filippa Wieselgren, litteraturstudent filippa

Vilken är din personliga relation till julen?
– Som för många andra handlar den väl för mig om familj, vänner, mat och mys – den fungerar som en slags samlingspunkt. Men annars har jultraditionen aldrig varit en stor grej för mig.

Har du några tips till de studenter som ännu inte har fått upp julstämningen? Vad ska de göra för att komma in i rätt mood?
– Eftersom vi har vårväder just nu, får man leta efter julstämning någon annanstans. Om det nu är via film, musik eller mat, eller kanske ett tänt ljus i rummet. För mig är det bästa receptet att umgås med vänner och sitta och mysa framför ljus eller att ta upp sådan där åttatimmarbrasa på Youtube. Har man ingen eldstad får man liksom lösa det på annat sätt.

Vilken av de fyra evangelisterna anser du bäst förmedlar julens glada budskap?
– Jag är väldigt dåligt inläst på den kristna traditionen; jag är ju inte ens konfirmerad. Men jag känner många som heter Lukas – och jag har en väldigt god relation med dem alla – så därför känns Lukasevangeliet som mitt spontana val.

hannesHannes Holmberg, programchef på Akademiska föreningen

Vad har du för planer inför jul?
– Jag ska åka hem och träffa min mormor och morfar, min mamma och pappa, och mina systrar. Det ska bli skönt, jag saknar dem lite grann.

Anser du att julen framför allt handlar om att ge – eller om att ta?
– Ingendera: jag skulle säga att julen framför allt handlar om att umgås.

Om alla studenter i Lund skulle ge dig en present, vad skulle du då vilja ha?
– Ryggmassage – det var så länge sedan jag fick det. Så om jag tog alla de här trettiofemtusen massagerna och spred ut dem över min tid i Lund, så skulle det vara väldigt tacksamt.

Erik Jansson, lantmätarstudent erik-jansson

Vad ska du hitta på under julen?
– Jag tänkte se den nya Star Wars-filmen under min julledighet.

Finns det en stark koppling mellan Star Wars och julen?
– Julledigheten ger ju möjlighet att se många filmer, så då skulle man kunna se att kopplingen är att man hinner se igenom hela Star Wars-sviten under lovet. Det kommer ju finnas tid till filmhäng nu.

Om du fick skicka en julhälsning till alla studenter i Lund, hur hade den lytt?
– Försök inte fånga julen – julen dör i fångenskap. Låt julen fånga dig i stället.

juliaJulia Syrén, studerar politices kandidatprogram

Är du en julälskare?
– Nä, inte riktigt. Jag kan uppskatta julmusik och julgodis och sådant där, men själva julafton blir ofta jävligt krystad. Man känner en sådan press på sig att det ska vara så himla gemytligt och kul, och det blir ju aldrig riktigt så perfekt, som man kanske tänker sig att det ska bli.

Hur ser en optimal jul ut i din mening?
– Nu är det faktiskt så att min optimala julafton faktiskt kommer hända i år. Vi ska nämligen skippa julmaten. Jag tycker inte att den är så rolig, så i stället för att äta den ska min familj lyxa till det med att köpa skaldjur och dricka lite bubbel. Så det känns ju rätt bra, som att vi ”drar bort plåstret” på julen ungefär.

Det har hävdats från olika håll att tomten är en kommunist – hur ställer du dig till det påståendet?
– Jag har alltid varit lite skeptiskt inställd till tomten. Som barn var jag ganska rädd för honom, för han har ju det där plastiga ansiktet som ser väldigt suspekt ut. Av den anledningen kom tomten bara en gång till min familj, och därefter blev alla våra julklappar undertecknade ”Tomtén”. Han var vår granne, sade vi.

Foto: Claudio Gandra.