Om novischen fick veta…

Ny termin = nya studenter. Men tänk om man kunde komma till universitetet för första gången så klok som man lätt blir efter några terminer nudlar och cykelböter? Kulturredaktionen tipsar drömskt om vad de önskat att de vetat som novischer.

 

Tänk på efterlivetFilip-Rydén
När man precis börjat plugga är det svårt att tänka sig livet efter examen – och det måste du inte heller. Under mina första år tänkte jag dock inte längre än till nästa terminsslut, vilket ställde till problem senare. Ställ dig i bostadskö och ta ett snack med din studievägledare annars riskerar du att, som jag, flytta in hos din partners föräldrar efter examen.

Intresse underlättar
Välj en enda bok från kurslitteraturen som du läser på riktigt. Även om det är viktigt att klara sina tentor finns det en poäng i att odla ett fritidsintresse för det du ska jobba med. Det kan låta oansvarigt, men tro mig, du kommer lära dig allt mycket snabbare i längden. Och inget går upp mot känslan när du köper gammal kurslitteratur, bara för att det är kul.

Kuratel är inte coola
När jag kom till nationsvärlden kändes det som att alla där var så coola och jag kände en press på att bli som dem. Sedan insåg jag att nationerna bara består av människor i min egen ålder som driver klubbar. Många kom dit med en mer avslappnad inställning och gjorde vad de ville. Jag kan önska att jag gjort det i stället för att spela med i någon slags hierarkispel.

Filip Rydén
(10 terminer)

 

Skåne är stort
Jag önskar att någon påmint mig igen om att inte fastna i Lundabubblan. Kom ihåg att det faktum att du nu är student ger dig fet rabatt på de mest otippade ställen. Till exempel Malmö opera – en annan värld med en levande eld utanför dörren och en medelålder på 60 år! Eller varför inte satsa på att se hela Skåne, köp ett pendelkort till studentpris.

Gratis böcker finns
Om du läser en utbildning i vilken det ingår mycket litteratur är bibblan din plånboks räddning. Se till att kolla in litteraturlistan till nästkommande kurs i god tid och spara tusentals kronor genom att reservera/låna böckerna innan kursstart. Dessutom ger det dig ett gott självförtroende att ligga steget före.

Linssoppa löser allt
Låt linssoppan värma din mage. Denna soppa är inte bara billig, snabblagad och klimatsmart, nej smaken kan också varieras i nästan all oändlighet. Personliga favoriter är indiskt med tandori eller medeltida med timjan och vitlök. Dessutom blir den mystiskt nog godare för varje gång man äter den. Går även bra att bjuda nyfunna veganvänner på.

Tindra Englund
(11 terminer)

 

Handla ej i centrum
När jag flyttade från Stockholm till Lund var jag övertygad om att det skulle bli lätt att leva billigt. Men efter några rundor på matbutikerna i centrum var jag praktiskt taget ruinerad. Classic novischmiss. Du kommer undan genom att handla i periferin. Willys vid Kämnärs, Ica Kvantum vid Nova Lund eller Hemköp nedanför Stadsparken. Alternativt handla i Malmö.

Smyg med din cykel
I Lund är polisens, pensionärernas och tjuvarnas favoritsyssla att spana på rullande studenter. Aldrig har min cykel varit så iakttagen och förföljd. Skulle du ha glömt cykelbelysningen en kväll, håll dig till smågränder där ingen kan se dig. Annars riskerar du ungefär fem arga kommentarer per minut och över 1000 kronor i böter. Investera i ett bra lås och ligg lågt ute på gatorna för att undvika trubbel.

Värdera eskapism
Efter någon månad som ny student i Lund tenderar alla intryck att stiga en åt huvudet. Det är därför viktigt att komma ihåg alla de andra världar som finns att träda in i. Biografer utgör till exempel utmärkta tillflyktsorter och har dessutom nästan alltid studentpris. Röda kvarn i Helsingborg, Kino i Lund och min personliga favorit Spegeln i Malmö är säkra kort.

Hedvig Wrede
(6 terminer)