Unika kurser räddas av en okänd finansiär

- in Nyheter

Alla fortsättningskurser i det unika ämnet underrättelseanalys skulle läggas ned av ekonomiska skäl. Det rapporterade Lundagård för ett par veckor sedan. Men nu står det dock klart att kurserna blir kvar – tack vare pengar från en extern finansiär.

[ads1]

Den 1 mars skrev Lundagård om universitetets beslut att lägga ned alla fortsättningskurser i underrättelseanalys på grund av pengabrist. De berörda studenterna blev ”förbluffade” och ”besvikna” över beslutet och har sedan dess bildat opinion för att kurserna ska finnas kvar. Nu ser det ut som att de får sin vilja igenom.

”Det har hänt saker och ting”
Tomas Bergström, prefekt på Statsvetenskapliga institutionen, uppger att brist på resurser gjorde att kurserna tidigare lades ned, men att finansiering utifrån nu gör att de blir kvar.

– Vi ska få in externt betalda lärarkrafter. Exakt varifrån kan jag inte gå in på än eftersom allt inte är i hamn, men det borde bli klart inom ett par veckor. Vi är så pass säkra att vi går ut med det nu, säger han.

Från och med nästa termin ska en fortsättnings- eller en kandidatkurs i underrättelseanalys erbjudas varje år. Underrättelseanalys kan alltså återigen bli huvudämne i en kandidatexamen.

”Vi är skitglada”
En studerande på grundkursen i underrättelseanalys berättar att hela klassen ännu inte har hunnit träffas efter påskledigheten. De hen har haft kontakt med har dock varit positiva till beskedet om att en fortsättningskurs nu går att söka.

– De kursare jag pratat med är skitglada. Och flera alumner, som gått grundkursen för flera år sedan, har berättat att de nu anmält sig till B-kursen. Alla tycker det är jätteroligt att beslutet ändrades, säger studenten, som vill vara anonym.

Hen berättar dock också om en viss frustration över att kurserna först lades ned men nu återupprättas.

– Det nya beskedet kom nu, mitt under sökperioden. Eftersom institutionen så definitivt sade nej till att ha kvar kurserna, är det några som redan har bokat utbytesstudier och annat till nästa termin, avslutar studenten.