Grotescos Sverigeturné kommer till Lund

I slutet av nästa vecka når Grotescos scenshow ”Grotesco på Scala – en näradödenupplevelse” Lund. Skådespelaren Rikard Ulvshammar ser positivt på att komma till Lund – men är glad över att slippa sittningarna.

Vad är det för typ av scenshow?
– Det är en tretimmarsshow med ganska mycket nytt material, men där gamla karaktärer dyker upp i nya grejer. Vi kallar den en ”näradödenrevy” – det är den röda tråd som löper i genom uppsättningen, men som inte är superstark hela tiden.

– Vi har kört turnén sedan i januari och det är kul att komma till nya ställen, som Lund. Det är en studentstad och jag inbillar mig att det är en bra publik.

Hur upplever du att spela inför studenter?
– Jag tänker ändå att det är positivt. Det är folk från olika delar av landet och kanske har sett våra grejer på nätet tidigare. Men vi har en väldigt blandad publik – det är alla olika åldrar.

Magnus Betnér har tidigare sagt att han hellre skjuter huvudet av sig än att giga på en sittning. Ser din prioritering likadan ut?
– Haha, jag kan i och för sig förstå vad han tänker, men jag vet inte. Jag skulle ha svårt att gigga på en sittning över huvud taget.

– Man har hört talas om hur det kan vara och det känns som en tuff uppgift – folk är i gasen och det finns i risken att man är ett störande moment.

Krävs det att man är någorlunda skärpt för att kunna hänga med i er show?
– Ibland märker man att folk är jävligt på i början – och man kanske ska ta det lagom hårt innan. Men ibland ser man någon som slocknar. Showen är lång och sådär. Men vi tänker att vi har en dramaturgi som gör att folk ska orka under tre timmar.

Har du någon egen studentbakgrund? Spex?
– Jag pluggade i Uppsala till lärare i två år – men jag gav mig aldrig in i studentlivet. Jag har aldrig varit på någon gasque eller sittning eller nåt sånt.

Då får du väl passa på nu.
– Ja, det finns nog några i gänget som kan vara sugna, haha.

Ni har gjort mycket – en tv-serie och nu en show. Vad hoppas du ska bli ert legacy?
– Jag hoppas att folk ska minnas oss över huvud taget. Det räcker om bara en person gör det.

– Men det händer faktiskt ibland att yngre komiker och youtubers har refererat till oss. Det är kul att ha varit en inspirationskälla.

Om man vill göra det du gör – hur ska man gå till väga?
– Medielandskapet ser annorlunda ut i dag än när vi kom fram med Grotesco. I dag kan folk hitta sin egen publik via Youtube. Jag tror att man ska våga göra sin egen grej och vara ödmjuk. Man kan inte alltid allt, men det är bara att försöka lära sig hela tiden.

About the author

Casper Danielsson är webbredaktör på Lundagård sedan 2015. Han blev medarbetare på Lundagård år 2014 och har även specialbevakat Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet 2014.