Smålands kurator vill avsluta KK-ansökan

Smålands nations ansökningsprocess till Kuratorskollegiet kan få ett plötsligt slut. Efter en kommunikationsmiss med KK, vill kurator Alice Nordin nu att nationen ska avsluta sin ansökan.

I en utförlig motion inför Smålands nationsmöte den 4 april skriver kurator Alice Nordin att hon vill ”ha kvar sina vänner och Kamrater” och därför borde nationen omedelbart avsluta sin ansökan om att gå med i Kuratorskollegiet.

Dålig kommunikation bakom förslaget
Bakgrunden till den tvära vändningen beror på en kommunikationsmiss, menar hon. När nationen tog sina första steg att bli en del av Kuratorskollegiet, sades det att det skulle vara fortsatt okej för Smålands att släppa in sina stödmedlemmar, alltså personer som nödvändigtvis inte är studenter eller medlemmar i Studentlund.

Men när just det kravet ställdes på Kuratorskollegiets nuvarande presidium var det tvärstopp.

– Det var det som får mig att backa. Vi har många medlemmar som tidigare har varit studenter och haft förtroendeposter – och vi vill inte gå miste om dem. Det vore kul om folk fortsatt kan stanna kvar, säger Alice Nordin.

Plötslig omvändning
Beskedet kom som en blixt från klar himmel.

– När vi började vår ansökan så fick vi höra att det inte skulle vara några problem med stödmedlemskap, men så är det inte.

– Vi har haft bra kontakt med KK under processen och har pratat om detta. Men det har främst diskuterats med de tidigare presidiet och jag vet inte hur deras information har varit mellan varandra.

Måndagens nationsmöte innehåller också fler motioner än en eventuell ansökan till Kuratorskollegiet. I och med polisens nya vaktkrav på nationerna och faktumet att studentnationer inte längre ses som ett slutet sällskap, ser nu många möjligheten att göra Smålands nation öppen för alla.

Motion vill göra Smålands öppet för alla
En motion till mötet yrkar på att göra Smålands alltid ska ha för alla över 18 år, med möjlighet för klubbansvarig att justera till endast studenter eller medlemmar vid givet behov.

Samtidigt vill Alice Nordin i fortsättningen endast ska vara öppen för medlemmar och studenter.

– Gemenskapen på nationen är bra. Det kan finnas en risk att vi blir det enda stället i Lund som serverar billig alkohol och att det lockar till sig fel människor, säger hon, men menar att det finns många som vill se nationen öppen för alla:

– Många säger att det är rimligt och vill göra nationen öppen för fler. Jag tror inte att min motion kommer att få flest röster.

Smålands nationsmöte hålls på måndag kväll den 4 april.