Djingis Khan erövrar Siste april i Lund

- in Nyheter, Spex
@Casper Danielsson

En spexklassiker kommer tillbaka. Lundaspexarna sätter i slutet av april upp Hasse Alfredsons Djingis Khan – och utlovar en uppdaterad klassiker.

År 1954 satte Lundaspexarna upp spexet Djingis Khan för första gången. Bakom spexet stod bland andra Hasse Alfredson och uppsättningen bröt ny mark för vad ett spex kunde vara gällande humor och lättsamhet.

Sedan dess har spexet Djingis Khan satts upp var femte år och nu är det dags igen. Bakom spexet står regissören Gustav Löwegren och förmannen Elise Sarrimo, som lovar en klassisk uppsättning i modern tappning.

– Djingis Khan har varit en storsuccé sedan början och vi kommer att behålla stommen i spexet, men lägga in några moderna referenser och kanske även någon ny karaktär, säger Gustav Löwegren.

Lundaspexarnas regissör heter Gustav Löwegren. Foto: Casper Danielsson
Lundaspexarnas regissör heter Gustav Löwegren.
Foto: Casper Danielsson

”Alla kan se och uppskatta det”
Spexet skildrar mongolen Djingis Khans och hans söners färd mot nytt boende i Samarkand. Men vägen dit är inte okomplicerad och de stöter på patrull i form av ormtjusare, enucker och korsriddare. Detta kommer skildras genom lättsmält sång och snabba vändningar, menar Gustav Löwegren.

– Jag tror att alla kan se och uppskatta spexet. Det är kul och rappt.

Totalt har 111 personer arbetat med spexet, som kommer att gå upp på sedvanlig tid i slutet av april. Premiären hålls torsdagen den 28 april i Stora salen i AF-borgen. Biljetterna släpps på lördag mellan klockan 12–14 i café Athen i AF-borgen och Lundaspexarnas förman Elise Sarrimo tror på högt tryck.

– Många har visat intresse och det kan vara värt att vara där tidigt om man vill ha de bästa platserna, säger hon.

Därefter kommer biljetterna att kunna köpas på www.biljett.studentlund.se eller på Studentinfo i AF-borgen.