Poddaren: ”Vi ska bli psyksmarta”

- in Nyheter

Det är vanligare med psykisk ohälsa än många tror. För att öka medvetenheten finns nu poddserien Psyksmart.

Karin Andrén Af Sandeberg var precis som alla andra. Hon ville prestera bra i skolan, hinna träna och engagera sig. Hon var den ”duktiga flickan” och gjorde för mycket på samma gång. Till slut gick det för långt och hon hamnade i en utmattningsdepression.

Efter att ha fått hjälp hos studenthälsan och av vänner och familj, återhämtade Karin sig. Psykisk ohälsa blev hennes hjärtefråga och idag pluggar hon till psykolog vid Lunds Universitet för att kunna hjälpa andra.

Podden – en bra kanal
Utöver studierna driver hon nu tillsammans med Anna Norelius, som också har erfarenhet av psykisk ohälsa, podden Psyksmart. Remi Lafvas som pluggar statsvetenskap i Lund ställer upp ideellt som producent och under måndagen publicerade de sitt tredje avsnitt där de där behandlar ämnet bipolär sjukdom.

– Vi är sjukt stolta över detta avsnittet! Vi intervjuar bland annat Simon Kyaga, överläkare i psykiatri vid Karolinska institutet som berättar om sin forskning på kreativitet och dess koppling till diagnosen. Det är riktigt intressant! förklarar Karin Andrén Af Sandeberg.

Vill sprida kunskap
De tycker att den allmänna okunskapen kring den psykiska ohälsan i samhället är ett stort problem. Deras ambition är att spräcka hål på fördomar samt att minska stigmatiseringen runt ämnet. Båda anser att det är bra om fler lär sig om psykisk ohälsa, dels för att kunna bemöta andra som drabbas men också för ens egen skull.

– Många ser det som ett handikapp, diagnosen blir liksom ens personlighet – så är det ju absolut inte! Säger Karin Andrén Af Sandeberg.

De hoppas att konceptet ska ge ringar på vattnet. Så länge det finns intresse kommer de att fortsätta och i nuläget har de tre till fyra nya program planerade.

– Vi tycker väldigt mycket om att jobba med podden och vi tror starkt på det här. Men vi har inga krav på oss själva, det är viktigt att det får vara ett ideellt engagemang, säger Karin Andrén Af Sandeberg.