Heldag i EU:s tecken

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Under torsdagen intar EU-kommissionen i samarbete med flera kårer Lund och AF-borgen. Mellan 12 och 17 kommer flera seminarier hållas kring aktuella ämnen.

EU-kommissionen är ute på Sverigeturné och turen har nu kommit till Lund. Under torsdagen kommer AF-borgen och Universitetsaulan att gå i EU:s och Europafrågornas tecken.

Tillsammans med flera kårer, Studentafton och Samhällsvetenskapliga fakulteten hoppas de kunna sätta blåslampan på flera aktuella frågor under dagen.

– EU-kommissionens syfte är att öka insikten kring EU:s arbete och vilka olika karriärvägar som finns. Dagen är för alla med något sorts intresse för politik och samhällsfrågor, säger Sandra Jönsson, arbetsmarknadskoordinator vid Samhällsvetarkåren vid Lunds universitet.

Migration och klimatet ska diskuteras
Dagen kommer att innehålla flera interaktiva seminarium. Det kommer att inledas med ett klimatseminarium, för att sedan diskutera hur man kan arbeta med EU-frågor och till sist rundas av med en paneldiskussion kring flyktingkrisen.

Personer som Katarina Areskoug Mascarenhas, EU-kommissionens chef i Sverige, Per T Ohlsson, journalist och författare och Jakob Skovgaard, klimat- & miljöforskare vid Lunds universitet kommer att medverka i paneldiskussionerna.

– Det är ämnen som är på kartan just nu och diskuteras mycket. Det är en bra helhet och vi hoppas kunna skapa många intressanta diskussioner, säger Sandra Jönsson.

Det verkar många också tro. Intresset för dagen har varit stort och många seminarium var under onsdagen redan fullbokade. Initiativet kom från början från EU-kommissionens sida och om dagen ska göras om, tror Sandra Jönsson att man kanske bör se sig om efter större lokaler.

– Intresset har varit stort och vi tror att det kommer att vara en festlig tillställning.