Stefan Löfven och kungen inviger Max IV

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Max IV invigs under kungliga former.

[ads1]

Den 21 juni invigs världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggning i Lund. Max IV är Sveriges största satsning på forskningsstruktur någonsin och 2000 internationella forskare om året väntas besöka anläggningen för att göra experiment inom material- och livsvetenskaper. 

En person som kanske inte kommer att göra särskilt många experiment med en röntgenstråle, men som likväl ska gästa invigningen är kung Carl XVI Gustaf. Han kommer att tillsammans med statsminister Stefan Löfven att vara del av den högtidliga och festliga ceremoni som under årets ljusaste dag ska inviga världens skarpaste ljuskälla.

Utöver invigningen, kommer dagarna innan att bestå av ett öppet hus och en vetenskapsdag där allmänheten välkomnas.