Färre söker till Lund

- in Nyheter
@Casper Danielsson

I fredags stängde ansökan till höstens kurser och program. Totalt kom 376 138 ansökningar in till landets lärosäten – en minskning jämfört med i fjol. Lunds universitet följer samma trend.

[ads1]

Ansökningarna till landets lärosäten fortsätter att minska. Sedan toppnoteringen till höstterminen 2014 med närmare 391 000 ansökningar, har det varit en stadig nedgång i söktrycket. Till årets hösttermin kom 376 138 ansökningar in, vilket motsvarar en 3,8-procentig nedgång sedan 2014 – men den var inte oväntad.

– Huvudförklaringen är demografiska förändringar – antalet sökande under 25 år har minskat med 6 procent jämfört med i fjol, säger Susanne Wadsborn Taube, chef för avdelningen för antagning och studentstöd, i ett pressmeddelande.

Juridik och ekonomi i LU-topp
Till Lunds universitet kom det in totalt 70 072 ansökningar – 30 391 av dem var förstahandsval. Förändringen följer den nationella trenden och motsvarar 4,7 procent sedan höstterminen 2014.

I frågan om vilka program som söks finns det däremot få förändringar. Juristprogrammet, ekonomie kandidatprogrammet och läkarprogrammet toppar listan bland förstahandssökare. Juristprogrammet vid Lunds universitet är också landets tredje mest sökta med sina 1 801 förstahandssökande.

Bland kurserna är det också juridik och ekonomi som slår högst. En distanskurs i arbetsrätt, en annan i förvaltningsrätt och en i nationalekonomi placerar sig på topp 3.

Den 12 juli kommer antagningsbeskedet till höstens kurser. Sista dag att lämna sitt svar är den 29 juli.