Spar och släng från 15/16

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Ännu ett läsår är över och det är dags för en utvärdering! Kulturredaktionen har sållat bland LU:s undermåliga miljöarbete, kökaos, satsiga helsingborgare och Uppsala-TV. Konstaterar: Detta bör LU med studentliv spara respektive slänga till nästa terminsstart.

Färre kökriser
Jag skulle vilja se ett smidigare kösystem för event i nationslivet. Tillsammans med byline_axel_print-större
vänner spenderades en hel fredag i april i en kall kö. Vi hade trevligt men blev besvikna när kvalborgsbiljetterna tog slut mitt framför näsan på oss – de 250 studenterna bakom likaså. En person med handräknare från början av kön hade kunnat informera oss tidigare.

Fler studentliv i tv
den nya SVT-serien Studentens lyckliga dagar får vi följa den moderna Uppsala-studenten i olika delar av studentlivet. Men visst har väl vi roligare i Lund? Vi har i alla fall fler lejonmaskotar och fler offentliga roastningar av vresiga gamla historieprofessorer  – vi borde alltså ha fler serier som skildrar vårt skitigare och roligare studentliv!

Axel Rydén

Foto: Dimitris Kalandranis
Foto: Dimitris Kalandranis

Färre keep calm
Två nationer använde den samtidigt. Den satt på flera programs ryggar under nollningen. Den används återkommande som reklam för pubar, sittningar, baler. Det har gått inflation i användningen av sloganen ”Keep calm and…” i studentlivet. Och asbra är den inte heller. Så nu är det dags att tänka nytt. Ser du sloganen någon gång under hösten uppmanar jag till panik!

Färre hycklanden
Lunds universitet är ledande i arbetet att tala om för andra hur de bör agera i miljöfrågor men sämst i landet vad gäller eget agerande i frågan. Lunds universitets studentkårer talar sig varma för breddad rekrytering men visar sig vid granskning vara en väldigt homogen grupp. Detta borde mötas av dåligt samvete och tydliga handlingsplaner. Och i väntan på det av fler studentprotester

Fler milkshakes
Alkohol är kul, men mindre kul  för den femtedel studenter som  har lätt att fastna i ett beroende. Men ingen vill hetsa och alla vet att annat är godare så HT16 kommer milkshakes, juicer och smoothies att supertrenda på nationerna. Med 42  smaker, kvällar för provning och sångböcker där  radikalt nog endast halva handlar om alkohol så kommer ingen undra varför du inte halsar Ipa.

Virve Ivarsson

CasperFrilagd

Fler djärva initiativ
LU:s mål om att vara  jämställda 2020 kommer knappast nås och ledningen verkar inte vilja ta i frågan om validering för nyanlända med tång. Samtidigt gör Malmö högskola ett hästjobb med validering och vann 2013  jämställdhetspris. Rektor Torbjörn von Schantz Lars Lagerbäckska riskminimerande är dötrist, farligt och fegt. Våga vinn, Tobbe.

Färre gratisjobbare
De är som sverigedemokrater – man vet att de finns, men man ser dem sällan. Campus Helsingborg håller på att växla upp ordentligt, med nytt studenthus och växande studentskara. Men ingen studentlivsrepresentant får betalt. Om LU vill ta sin dyra satsning i Helsingborg på allvar är det dags att öppna plånboken och tillsätta heltidare även i Sundets pärla.

Färre fb-event
Spelkväll på Wermlands: Två personer kommer. Onsdagspub på Blekingska: Tio personer kommer. Pluggstuga på Krischan: 13 personer kommer. Meningslösa fb-evenemang förpestar sociala medier och är en enfaldig pr-strategi. Snälla, ni skämmer ut er och stör mig. Bara ring de sex förmän som kanske vill spela Monopol i stället.

Casper Danielsson