Stor satsning på studentlivet i Helsingborg

- in Nyheter
@Sofia Fritze

Nya Helsingborgen ska bli en mötesplats för studenter vid campus Helsingborg. Studieplatser, mötesrum och kontor till de olika studentföreningarna ska ge campus ett lyft.

– Helsingborgs stad har verkligen satsat mycket på det här projektet med förhoppningar om att det kommer få hela studentlivet i Helsingborg att växa, säger Christina Abdulahad som är studentföreningen Agoras nyvalda ordförande.

Det långsiktiga målet med den nya Helsingborgen är dock att lyfta hela stadsdelen söder och få den att bli en egen studentstadsdel. Nya lägenheter för studenter har därför byggts i anslutning till den nya mötesplatsen.

– Jag ser bara fördelar med detta projektet. De nya lokalerna gör det möjligt för fler att bli en del av studentlivet i Helsingborg, säger Christina Abdulahad.

Med nästan dubbelt så stor yta som det gamla studenttillhållet, Villan, finns det stora möjligheter att växa och utveckla verksamheten.

– Det finns fortfarande en del tomma rum som vi hoppas kommer fyllas med nya föreningar och verksamheter, säger Christina Abdulahad.

Campus Helsingborg har tidigare fått en del kritik för att inte tillhandahålla tillräckligt många studieplatser för studenterna något man nu vill förändra. 

– Det blir ett nära samarbete med Campus som bland annat kommer finansiera studentmedarbetare till borgen, säger Christina Abdulahad. Deras främsta uppgift kommer vara att kontrollera så att alla studenter är behöriga, ta emot leveranser samt se till så borgen hålls i god ordning.

Mattias Petersson och Linda Åström läser båda första året vid campus Helsingborg.

– Jag känner inget behov av längre öppettider på campus som det är i nuläget. Men det kan säkert komma tillfällen i framtiden när jag uppskattar det, säger Mattias Petersson. 

Linda däremot ser många fördelar med de nya satsningarna som Helsingborg stad och campus gör.

– Jag tycker det är viktigt att vi i Helsingborg också får platser att plugga på, som man har i Lund. Jag tycker därför att satsningen är bra, både längre öppettider och den nya Helsingborgen, säger Linda Åström.

I samband med förändringarna har campus valt att korta ner sina tider och är nu bara öppet till klockan 22.00.