Lund rödlistas av Sveriges studentkårer

- in Bostad, Nyheter
@Tindra Englund

I fler städer än någonsin råder bostadsbrist för studenter. I Lund riskerar 70 procent av de nya studenterna att stå utan en trygg bostad.

– Det är för tidigt att säga men bostadsbristen för studenter har kanske, kanske nått sin kulmen när vi ser att antalet städer på den gula och gröna listan marginellt ökar och studentkårerna rapporterar om ökad nyproduktion. Samtidigt ligger hyrorna för nyproduktion på en fantasinivå, säger Caroline Sundberg som är ordförande för  Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Lund toppar röda listan
Som vanligt toppas den röda listan av de stora studentstäderna Uppsala, Lund, Stockholm och Göteborg. Men förvånande nog har det även blivit allt svårare att hitta bostad i mindre städer som Karlskrona och Skövde. Endast två städer har haft en positiv bostadsutveckling sedan förra året. Det är Karlstad som gått från röd till gul och Sundsvall som gått från gul till grön.

I Lund saknar 70 procent ett tryggt boende
Enligt SFS beräkningar förväntas sju av tio nya studenter sakna fast bostad i Lund till hösten. Till Akademiska föreningens bostäders novischförtur anmälde sig ca 1900 studenter varav endast ca 700 kan förvänta sig att få bostad. Övriga får vänta sig upp till ett års kostnadsfri kö för ett korridorsrum och över två år för en egen lägenhet. Alltså kan minst 70 procent av alla studenter som kommer till Lund förvänta sig ett år av otrygga boendeformer.

– Det oroväckande att man år efter år kan komma till samma slutsats. En slutsats som nu är så uttjatad att den knappt har något nyhetsvärde. I stället ser vi hur bostadsbristen för studenter i dag har blivit normaliserad, säger Björn Sanders ordförande för Lunds universitets studentkårer (LUS).

Sex års kötid räcker inte
I AF bostäder får man som student bo maximalt sex år, detta är ett sätt för att försöka få rullans på bostäderna och hjälpa nya studenter. Men enligt Lunds studentkårer räcker detta knappt för att få en bostad genom Lunds Kommuns fastighetsbolag LKF. Vilket gör att studenter som vill stanna efter examen eller fortsätta med en forskarutbildning har stora problem med att få bostad.

”Vi vill att kommunen ska ta sitt ansvar”
Enligt Björn Sanders borde det inte vara kårernas uppgift att lösa bostadsbristen.
– Vi vill att kommunen ska ta sitt ansvar då det i grunden inte borde vara upp till kårerna att Lunds kommuns invånare har någonstans att bo, säger Björn Sanders.

Susanna Hansson som är studentstadssamordnare på Lunds kommun menar dock att kommunen visst tar sitt ansvar genom att tillsammans med Lunds universitet sponsra Bopoolen.

– Kårerna driver Bopoolen.nu och den bekostas av kommunen och universitet gemensamt. Ett samarbete vi är nöjda med och det fungerar utmärkt med den verksamheten.

Helsingborg listas som gult
I Helsingborg är situationen bättre och utbudet av studentbostäder bedöms som så pass bra att inga studenter ska behöva bo i andra hand eller inneboende om de inte vill.  Enligt SFS rapport förväntas alla nya studenter i Helsingborg bli erbjudna ett förstahandskontrakt inom en månad.

Andra alternativ
Men i väntan på en permanent bostad finns det andra alternativ för desperata studenter. Via Bopoolen finns det en möjlighet att komma i kontakt med folk som vill hyra ut sin bostad i andra hand och i samband med Arrival day erbjöd Bopoolen även tillfälliga boenden till utbytesstudenter.

Bostäder erbjuds också i olika Facebook grupper tillexempel ”Lägenheter i Lund”, men då bostadsöverenskommelser görs upp mellan privatpersoner sker de helt på egen risk.

Flera av Lunds nationer och andra stiftelser erbjuder även de olika typer av boendelösningar för sina medlemmar.

Bo tillsammans
Den ideella sajten www.botillsammans.nu drivs av studenter och almuner från Linköpings universitet och de försöker hjälpa människor att hitta personer att dela bostad med. Tidigare har det endast varit möjligt för bostadssökande att lägga ut sin profil, men nu kan även de som har en bostad de vill dela med någon annan lägga ut den.

– Det finns fortfarande en stämpel på delat boende att det skulle vara lite sämre, och det vill vi ändra på! Att bo tillsammans är ekonomiskt oslagbart, socialt och inte minst miljö- och yteffektivt! säger Hanna Söderquist, projektledare för ”Bo tillsammans”.

Texten har uppdaterats

 

SFS Bostadsrapport HT 2016
SFS Bostadsrapport HT 2016