Skördefest i Lunds stadspark i helgen

- in Kultur & Nöje, Nyheter

Hallå där…Katarina Granstedt, kommunikatör på tekniska förvaltningen i Lund.

Hur kom man på idéen med skördefesten?
– Vi tycker det är ett bra sätt att lyfta både Stadsparken och det stora odlingsintresset som finns i Lund. Antalet medverkande ökar för varje år men vi vill också behålla det småskaliga konceptet. Här kan enskilda odlare, små föreningar och nätverk delta på egna villkor. Ekologiskt och närodlat är en naturlig profil utifrån Lunds hållbarhetsarbete, men också väldigt uppskattat bland våra besökare.

Vilka aktiviteter är de mest populära?
– Att åka häst och vagn är en mycket populär aktivitet. Äppelmustning drar mycket folk och där kan man få hjälp att musta själv om man med sina egna äpplen. Barnen tycker om att titta på grisarna medan andra kanske vill hitta en speciell sylt som man inte hittar i sin egna matbutik.

Vilka aktiviteter är nya för i år?
– Dockteater med Staffan Björklund. Han har rest runt i flera olika länder i världen och hans dockor är gjorda i naturmaterial. En annan ny aktivitet är att man kan hoppa i halm och vi har även nya utställare.

Kan vem som helst medverka på skördefesten?
– Ja, men man ska anmäla sig och uppfylla kravet på att produkterna är närodlat och ekologiskt. Vill man vara med till nästa år så kan man anmäla sig under våren 2017.

Finns det några tips på vad man kan tänka på när man ska till skördefesten?
– Ett bra tips är att ta sig till skördefesten med till fots, cykel eller buss.  Tar man sig in med bil så är ett bra tips att parkera bilen på Sparbankens Arena.

– Ett annat tips är att delta i Skottkärreparaden i stan. Samling är på Stortorget lördag klockan 10.45, med avmarsch klockan elva. Ta med din skottkärra och fyll den med det du har odlat! Paraden leds av musik från studentorkestern Bleckhornen.