Trumps seger väcker oro för klimatarbetet

- in Nyheter

I AF-borgen live-screenades bevakningen av det amerikanska rysarvalet på initiativ av Utrikespolitiska föreningen i Lund. Deras ordförande Kajsa Fernström Nåtby är nu oroad över utfallet: ” Jag är väldigt rädd för hur Trump kommer att påverka de internationella klimatförhandlingarna.”

Festlig stämning och mingel. Så beskriver Kajsa Fernström Nåtby början av kvällen på den slutsålda valvakan i Sångsalen i AF-borgen.
– Men någonstans där mitt i natten, typ när North Carolina gick till Trump, så började det sakta men säkert utbryta en slags hopplöshet, man bara såg hur alla sjönk ihop.

Trump har tidigare sagt att han ämnar upphäva Parisavtalet, något som Kajsa Fernström Nåtby emellertid inte tror är möjligt. Tidspärren då länder utan större svårighet kunde avskriva sig klimatavtalet har passerats, samtidigt som hon konstaterar att det inte finns några egentliga sanktioner för att bryta avtalet nu heller.

Ett större orosmoment är enligt henne hur klimatpolitiken i allmänhet kommer påverkas av Trump sittandes på presidentposten, då klimatpolitik globalt sett är en form av ’fångarnas dilemma’, där allt hänger på gemensam handling.

Om en part inte gör sin del så upplever övriga parter att deras bidrag är ovidkommande. Kajsa Fernström Nåtby spår därför att den allmäna ambitionsnivån riskerar att sjunka.
– Jag tror att han kommer kunna sprida en mindre ambitiös stämning än vad Clinton skulle ha gjort.

Hennes oro delas av Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.
– Valet av Donald Trump som ny president i USA är ett mycket oroande besked för det globala klimat- och miljöarbetet. Trump har bland annat sagt att USA bör lämna FN:s nya klimatavtal och storsatsa på fossil energi, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.

Sandahl betonar civilsamhällets och EU.s ansvar de kommande avgörande åren för att tackla klimathotet.

För Kajsa Fernström Nåtby kom insikten vem som skulle vinna stegvis, allteftersom stat efter stat tillföll Trump.

Hur känner du idag, när chocken lagt sig?
– Det känns konstigt. Framförallt med vädret också. Det är snö och Donald Trump är president i USA, säger Kajsa Nåtby Fernström.