Upptäck Helsingborgslivet

- in Kultur & Nöje
@Beri Zangana

Breakout Sweden

Foto: Jonas Jacobson.
Foto: Jonas Jacobson.

Rummet är dunkelt och fyllt med föremål, låsta lådor och skåp som vid första anblick inte verkar ha något med varandra att göra. Med dessa förutsättningar ska vi ta oss in i nästa rum – och i slutändan avaktivera en missil från att tillintetgöra Helsingborg. Vi ska avvärja ett tredje världskrig, och desarmera en bomb så att dem inte spränger oss i luften. Tiden vi har på oss? 60 minuter.

Detta är vad vi möts av när vi blir insläppta i spelet Zero Hour, ett av de rum som finns på Helsingborgs nystartade escape room, Breakout Sweden.  I spelcentret finns tre olika rum med uppdrag som man ska genomföra i team. Utan samarbete kommer man ingenstans.

Uppdraget vi får är att infiltrera skurkstaten Konvetskis högkvarter. Genom att lösa gåtor och hitta ledtrådar ska vi ta oss igenom tre inte allt för stora rum för att rädda Helsingborg, och oss själva. Tiden är knapp, stressen är hög, och adrenalinet kommer krypandes.

Grundarna bakom Breakout Sweden i Helsingborg är lundastudenterna Emmanuelle Texier och Shahar Mor. Efter att ha spelat på ett liknande spelcenter i Stockholm ville de ta med upplevelsen hem till Skåne. De ville utöka utbudet av vad som finns att göra i Helsingborg. Förutom caféer, bio, och restauranger finns det inte mycket annat att göra, menar de.
– Vi kände att det här var någonting som saknades, det är en annorlunda aktivitet som passar alla, säger Emmanuelle.

Foto: Jonas Jacobson.
Foto: Jonas Jacobson.

Spelcentret är precis nyöppnat. Under de senaste fem månaderna har Emmanuelle och Shahar spenderat all sin lediga tid på att bygga och renovera den 120 kvadratmeter stora lokalen.
– Det har varit fem väldigt roliga månader. All tid vi inte varit i skolan eller på jobb har vi varit här. Det har varit en uppoffring, men det har varit jättekul.

I framtiden vill de expandera, och kunna ha fler rum. De vill även att fler ska upptäcka det roliga med escape room.
– De flesta som varit här än så länge är sådana som spelat escape room tidigare i andra städer. Vårt mål är att få fler nya att upptäcka escape room. Det här är någonting som passar alla.

Vi escape room-testare klarade oss inte hela vägen. Vi räddade Helsingborg, men inte oss själva. Timmen inne i rummen passerade extremt fort. Efter de sista tio, väldigt stressiga minuterna hör vi bomben. Adrenalinet börjar sakta men säkert dra sig tillbaka.

När vi går därifrån är vi väldigt nöjda med upplevelsen. Om man vill hitta på någonting annorlunda i Helsingborg är Breakout Sweden och dess escape rooms någonting vi starkt kan rekommendera.

Foto: Jonas Jacobson.
Foto: Jonas Jacobson.

Låt konsten sätta ljus i höstmörkret
Ta en sväng inom Dunkers kulturhus, som är beläget mitt i centrum av sundets pärla. För den konst- och kulturintresserade är det här ett lysande ställe att besöka. Låt inte höstväder och höstmörker hindra dig från att utforska konsten. På Dunkers kulturhus blir det i höst naket och färgglatt med Nathalia Edenmonts fotoutställning ”Through the Eyes of Nathalia Edenmont”. Hemlösa EU-migranter skildras i Anna Bank och Birgitta Wittings konstutställning ”Sorry att jag finns”.

 

Foto: Jonas Jacobson.
Foto: Jonas Jacobson.

Tura över sundet
En klassiker för besökaren eller Helsingborgsbon där man åker Danmark, tur och retur med en enkelbiljett. För den som vill se lite mer är en heldag i Helsingör lysande. Passa på att besöka Kronborgs slott där Shakespeares välkända pjäs Hamlet utspelar sig. Rör dig senare vidare in mot centrala Helsingör för sightseeing och ett restaurangbesök hos våra grannar.

 

Landborgspromenaden
Helsingborgs finaste sträcka går du längs Landborgspromenaden. Med start från Sofiero följer en åtta kilometer lång sträcka till Kärnan i centrum. En promenad där du på vägen kan ventilera ut stressen inför plugget eller tentan som närmar sig. Passa på att njuta av omväxlande landskap, fina parker samt  utsikt över sundet.

PASSA PÅ:

  • Ta en paus i plugget eller promenaden och besök något av de många caféerna i Helsingborg.
  • För den sportintresserade och möjligtvis Helsingborgs-supporter kämpar Helsingborgs IF för att hålla sig kvar i Allsvenskan.

 

Text: Beri Zangana och Jesper Hultin.

Foto: Jonas Jacobson.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.