Naken vernissage med syfte att avsexualisera

- in Kultur & Nöje

På onsdag är det vernissage för Tuttar som tuttar på Hallands nation. ”En kroppspositiv upplevelse” kallar fotografen Hedda Vitestam evenemanget, som syftar till att avdramatisera och avsexualisera kvinnokroppen.

Att plåta naket var något nytt Hedda Vitestam, socionomstudent vid Malmö högskola, såväl som för många av tjejerna som är med på bilderna. Vissa av dem har därför valt att inte visa ansiktet, medan andra velat visa sig publikt.

– De som har varit med har sagt att projektet varit väldigt styrkande. Att de tidigare inte trodde att de skulle våga visa sig nakna, men i efterhand när de sett på bilderna har de sagt ”wow, är det jag?”, och velat sätta upp dem där alla kan se istället, säger Hedda Vitestam.

Att fotografera naket utan att bidra till sexualiseringen av kvinnokroppen har för fotografen handlat om att inte be tjejerna posera eller förställa sig för någon annans öga. Fotografierna har med samma syfte tagits i neutrala situationer, så som när personerna äter, ligger och solar eller gör vardagssysslor.

Från början syftade inte Hedda Vitestam till att skapa en politisk debatt med bilderna. Hon ville fotografera kreativt och på sitt eget vis; mycket närbilder där gåshud får skapa mönster, eller där skuggan av ett bröst skapar abstrakta kurvor där kroppsdelen är svår att identifiera. Att hitta en skönhet i det obestämda, som hon formulerar det. Men när hon la upp bilderna på Instagram anmäldes de och togs bort.

– Då blev jag provocerad. Jag har många killkompisar som lägger upp nakenbilder när de badar och de får vara kvar.

I och med särbehandlingen gick projektet in i en annan fas. Hon ville därefter uppmärksamma att det är jobbigt för dem med kvinnokropp att inte själva få bestämma om eller hur de vill visa sig avklätt.

Inför vernissagen på Hallands nation har intresset varit stort. Facebookevenemanget har strax under 400 intresserade, och många personer som vill bli fotograferade har hört av sig till henne efter att ha hört talas om projektet.

– Så länge människor vill vara med så har jag något att fota och då är det ju kul både för mig och för dem.

Men inför morgondagen är hon lite nervös.

– Det är svårt att göra något utan att någon hittar fel. Vi får väl se på onsdag om det kommer någon och trackar ner. Jag hoppas att man verkligen bara ser det för vad det heter – tuttar som tuttar, avslutar Hedda Vitestam.

Vernissagen hålls på Hallands nation 18:00-22:00 den 30e november. På grund av nationens övriga aktiviteter kommer bilderna endast hänga för kvällen.