Dags för brännmärkning

- in Krönikor, Kulturkrönika

Få saker är så inspirerande som en elegant, framgångsrik kvinna på en Christiania Bike vid ett rödljus. Sällan känner jag mig så uppmuntrad till att fortsätta kämpa för en hållbar värld som när jag ser något sådant. Dessutom är hon en framtidsbild av hur jag själv vill vara, skjutsandes mina barn till dagis på en välsvetsad trehjuling.

Det finns tveklöst ett behov av nytändning i kampen för en hållbar värld. Efter att en klimatförändringsförnekare av högsta rang intagit posten som världens mäktigaste gubbe är det lätt att
tappa kämparglöden.

När mycket står på spel behövs en annan retorik än vid mindre politiska skismer. Siffror har i akuta lägen svårt att få människor att se nödläget. En motpart kan dessutom med noga utvald statistik bevisa precis motsatsen. ”Det blir större skördar i Sverige om klimatet blir varmare” är ett barnsligt exempel på hur somliga duckar för argument om ökade kostnader i och med klimatförändringarna.

Budgetanalyser eller statistik, hur korrekta de än må vara, är inte sprängstoft för en omdananing av människors etiska värderingar.

Ingen klimatkrigare skapas av en redovisning över Malmö stads utökade utgifter för hällregn.

Den kanadensiska författaren Naomi Klein beskriver i Det här förändrar allt (2014) kampen mot slavhandeln och striden för allmän rösträtt. Hon understryker att det inte var argument som hur kostnadseffektivt det vore med fria människor (eller demokrati för den delen) som vände opinionen.

Istället var det framhållandet av det moraliskt förkastliga med slaveri som blev dödsstöten.

Dåtidens skribenter skapade ett polariserat läge kring rätt och fel. Deras roll bestod i att ”förändra de djupt rotade värderingar som över huvud taget hade gjort slaveriet möjligt”, skriver Klein. Nu finns det andra normer att brännmärka. Bilpendling och köttfrossa är ett axplock.

Att det mer välbeställda skiktet i samhället blir stilbildande är ett välkänt fenomen. Studenter som har förstått att Svensson-livet med två kärror i garaget är passé kan axla rollen som gröna skyltdockor för framgång.

Samtidigt är det viktigt att förstå att världen inte förändras av damer på Christiania Bikes. Det gör ord så brännande, att de med rätt udd kastar om ett helt samhälle. Det räcker inte att bara cykla.

About the author

Filippa Werner Sellbjer är reporter på Lundagård och var studentkrönikör från hösten 2016 till vintern 2017.

Related Posts