Wanted: För orsakandet av depressionen

- in Nyheter, Referat, Studentliv

En låda med ett ömtåligt och självömkande innehåll befinner sig på scenen när ridåerna slås upp. Drömmar krossas och pengar tjänas samt förloras. I Spegatspexarnas ”Fri Frakt till Amerika” utforskas Amerika i en originell immigrant historia med en tvist.

Innehållet i lådan består av Teo, en ung man med drömmen om att New York och Wall Street kommer bringa honom lycka. Systern Bianca som istället hyrde in sig på lyxsviten under deras resa över atlanten söker också sin lycka, men på andra sidan av Amerika. Det beryktade Los Angeles lockar henne där hon föreställer sig att en framgångsrik karriär som skådespelerska väntar på henne. Men det gnabbande syskonparet möts inte av Frihetsgudinnans öppna armar utan av en auktoritär regissör som desperat letar efter en ersättare för sin karaktär Vaktmästare fyra. När han finner Teo förtvivlat arg på Bianca vid kajplatsen utropas det ”Honom ska vi ha!”.

Den ofrivilligt rekryterade Teo misslyckas med att dra filmens enda skämt trots coaching från Bianca. Inte heller går det mycket bättre när Teo börjar berätta om spänningen samt den potentiella vinsten med högriskaktier för invånarna i stadens kafé. Efter aktiesatsningar och jubel kraschar börsen totalt och vem får skulden för denna nationella kris? Det är givetvis Teo som nu blir efterlyst för att ha orsakat depressionen. Kanske bra att han faktiskt inte kom till Wall Street för tänk vad han hade kunnat ställa till med där i finansmeckats hjärta. Men frågan är nu, hur ska de kunna rädda Teo från avrättning?

Förutom syskonparets historia fylls scenen av hur kafé ägarna sätter igång ett singelmingel, det gamla paret Elsie och Alberts dagliga liv i LA, en finansminister på semester samt en blodtörstig krigsminister.  Jag sitter nu här lite förvirrad och undrar vad som egentligen var spexets huvudhistoria. Då syskonparets historia bara känns som en liten del av alla de snapshots från 1900-talets USA som vi blev bjudna på. ”Skulle vi gå och bli hipsters och göra indiefilm.” som Herr Regissör säger till sin assistent James speglar ganska bra hur denna humoristiska spexhistorias kändes i sin helhet.

Istället för klassiska lussekatter och julsång blev jag denna Luciakväll  bjuden på spektakulär dans och underhållning i form av en originell historia under Amerikas immigrations tid. Även anknytningar till dagens studentliv drogs och jag tar med mig Teos citat ”Ta en kandidatexamen sa de. Då får du jobb sa de” som frambringade en skrattfylld publik men som tyvärr även känns väldigt sant i dagens samhälle.

 

Bästa citat: ”ÄR DU SLUG MOT MIG?” upprepat yttrande från en misströstande Teo

Roligaste låt: ”Ett överlag lyckligt äktenskap” humoristisk och sötaste låten

Bästa låt + dans: ”Världens bästa regissör”

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Var gladspexarna firar jubileum med en gammal klassiker

I veckan hade Var gladspexarna sitt affischsläpp. För