I dag släpps tjejerna i bokform

- in Nyheter

Serietecknaren Frida Malmgren har tecknat Tjejerna på Höjden sedan 2014, och i januari släpps hennes första bok, ett samlingsalbum med hennes produktion fram tills nu.

Frida började teckna serien, som då hette Tjejerna på Spole, när hon som psykologstudent bodde på Spolegatan i Lund. Ursprungligen var det enklare teckningar över saker som hände i kompisgänget.
Men efter examen, när hon var arbetslös, började hon lägga ner mer tid på serien och ladda upp den på instagram. Sex månader senare, i februari 2015, plockades serien upp av Egmont förlag. Idag publiceras den i Metro och Aftonbladet, och sedan våren 2015 även i Lundagård.

Under sommaren 2016 publicerades den även på norska i tidningen Dagbladet.
Sedan start har serien varit baserad på verkliga händelser i kompisgänget. Så är det fortfarande även om framgångarna gjort att hon måste anpassa sig mer efter aktuella händelser och frågor.
– Jag brukar basera den på saker som har hänt, men sedan möblera om lite i vem som gjort vad och hur allt hänger ihop, för att göra det mer dramatiskt, säger hon.

Efter lite drygt två års seriös produktion tog Frida Malmgren själv initiativet att ge ut sina serier i bokform.
– Jag frågade Kartago förlag, och de sa javisst, den ger vi ut, beskriver hon förloppet.
Efter det följde en lång process och hårt arbete för att få ihop boken, ett arbete som nu är avslutat.

Boken släpps den 31 januari, och följs av två releasefester, en i Stockholm där Frida Malmgren nu bor och arbetar som psykolog, och en i Malmö på Grand Öl och Mat. Båda är öppna för allmänheten.
– Egentligen är Tjejerna på höjden lite som Skam, fast liksom ännu mer skam eftersom vi är för gamla för att hålla på sådär, sammanfattar Frida Malmgren serien.

Vad: Samlingsalbum med tjejerna på höjden

När: Släpps den 31 januari, Releasefest 10 februari

Var: Släpp i bokaffärer, Releasefest på Grand öl och mat i Malmö