Nya ägare tar över Vildanden 1 maj

- in Nyheter
@Tindra Englund

Förra fredagen stod det klart att det blir fastighetskoncernen Heimstaden Bostad AB som köper upp en tredjedel av Vildanden. Från och med den första maj tillträder de fastigheten.

Hemstaden Bostad AB köper 313 av studentlägenheterna på Vildanden i Lund för 397 miljoner kronor.

– Vi känner oss jättenöjda med priset och vi fick ännu mer än vad jag hade förväntat, säger Henrik Krantz, VD för AF bostäder.

En annan faktor som enligt Henrik Krantz varit viktigt för AF-bostäder i försäljningsprocessen är att man ser Heimstaden som en stabil och långsiktig ägare.
– Ett av skälen till att vi är väldigt nöjda med detta är att Heimstaden Bostad AB är en långsiktig ägare. Därför att annars skulle man kunna tänka sig att någon omedelbart delar upp det här i enskilda fastigheter eller tömmer husen, men vi ser inte att det här är den typen av ägare, säger Henrik Krantz.

Senast AF bostäder sålde av stora mängder studentlägenheter var under 80-talet, i samband med att andelen studenter gick ned.  Men i dag handlar det i stället om att få in kapital till nyproduktion.
– Vi satsar så mycket på nyproduktionen och vi vill stärka oss inför det. Dessutom vill vi ha bostäder som är optimala för ändamålet och det är inte familjelägenheterna, säger Henrik Krantz.

Enligt Sydsvenskan kommer de studenter som bor i lägenheterna att kunna bo kvar, även efter att de slutat studera eftersom Heimstaden inte kommer att ställa några krav på att man ska vara student för att få bo i lägenheterna.
– Alla Lundabor kommer att ha möjlighet att hyra av oss, inte bara studenter, säger Fredrik Årman, transaktionsansvarig på Hemstaden till Sydsvenskan.

Och det blir ingen prishöjning för hyresgästerna i samband med försäljningen däremot kan hyran höjas som vanligt under nästa års hyresförhandling eller i samband med en renovering.
– Heimstaden har ett litet annat fokus än oss och ser mer den enskilda hyresgästen som en kund som man gärna vill ha ett längre samarbete med under en längre tid. Och då kan det dyka upp diskussioner om kunden vill göra en standardhöjning och sedan vara villig att betala lite mer för det, säger Henrik Krantz.

Hur rent praktiska saker som bredband och tvättstugor kommer att fungera för de boende är inte klart i dagsläget.
– Men vi har satt igång med det för fullt och vi ska träffa Heimstaden redan i nästa vecka och tillsammans kommer vi att försöka lösa de praktiska sakerna och hittar vi ingen bra lösning så hjälper vi till under en övergångsperiod, säger Henrik Krantz.

Vad som gäller för de studenter som inte vill bo kvar i lägenheterna när de ägs av Heimstaden utan i stället söka sig till en AFB-ägd lägenhet kan inte Henrik Krantz heller svara på ännu.
– Det här kommer att klarna successivt men det är inget jag vill gå ut med i dag, säger Henrik Krantz, VD för AF bostäder.

LÄS MER: Delar av Vildanden till försäljning