Kusin Vitamin och den naiva feminismen

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Dubbelmoral och naivitet, men vad krävs egentligen för att det ska bli någon skillnad? Det frågar sig Jesper Hultin i samband med internationella kvinnodagen. 

Åttonde mars och jag sitter och smuttar på mitt heliga morgonkaffe. Framför mig är mobilen och Twitter där jag sporadiskt läser och gilla-markerar tweets om feminism och internationella kvinnodagen.

Sist men inte minst sväljer jag mina kosttillskott och vitaminer som med sitt oklara innehåll ska ge positiva effekter och en smalare midja. Jag tar min cykel till campus.

Föreläsningar och tentaplugg fyller den gråmulna dagen. Positiva effekter har utlovats av min morgonrutin, snart kommer allt bli bättre och kläderna mina bli för stora. Snart kommer mina investeringar ge utdelning.

Mellan hjärnskrynklande föreläsningar är det lunch. Hamburgare står på menyn. För vem orkar fixa en klimatsmart, närproducerad, vegetarisk, fett-, gluten- och laktosfri rawfood-matlåda bara dagar innan en tenta? En hamburgare. Det förtjänar jag.

Mellan bett av min förtjänta hamburgare reflekterar jag över de kommande dagarna. Hur tentaplugg, jobb, krönikeskrivande och en enstaka vinkväll ska hinnas med. Imorgon, den nionde mars, är det Barbiedagen. En dag då Barbie fyller år och är avsedd att firas. Hur ska allt detta hinnas med?

Jag sväljer det sista av min hamburgare och återgår till campus. En konstig känsla fyller mitt huvud. Det är nästan som att det kliar över kroppen. Kan det vara dubbelmoral?

Jo attans om det inte är det.

Dubbelmoral och naivitet. Det är vad det handlar om. Vad tjänar det till att gilla tweets och knapra piller när det inom 24 timmar görs ogjort? Förutom att mina handlingar görs ogjorda så är de även naiva. Ett par löparskor och ett plakat. Det skulle göra mer nytta.

Jag är lat och full av naivitet. Det är antagligen du också. Vid närmare eftertanke är det kanske universellt. Vi människor älskar quick-fixes. Men om vi någonsin ska lyckas nå förändring måste vi gå emot vår soffliggarkultur.

Varken mina kosttillskott eller kvinnodagen kommer att göra någon skillnad. Om jag inte också lyfter mig från min mentala soffa och går ut på gatan.