Bli påsk-expert på tre minuter

- in Nyheter

För många innebär påsken att man äter chokladägg och undrar varför det måste stå kvistar med alltför färgglada fjädrar utanför alla affärer. Men teologistudenten Paula Dubbink har antagit utmaningen och lär dig sju saker som du inte visste att du ville veta om påsk.

  1. Veckan innan påsk är för många en ganska hektisk vecka. I kyrkan hålls det fler gudstjänster än under någon annan vecka och dessutom fylls många städer av påsklediga barn. Logiskt alltså att veckan kallas för ”Stilla Veckan”? Nja.
  2. Onsdagen innan påsk heter INTE askonsdag utan dymmelonsdag: härlig fakta som kan hjälpa dig vinna ett pubquiz. Askonsdagen är i stället den onsdag sex och en halv veckor innan påsk, då fastetiden börjar. I många kyrkor får man då ett kors ritat i panna med aska. För kyrkobesökarna är det alltså den dagen som man hoppas på att inte träffa någon på vägen hem.
  3. Dymmelonsdagen infaller alltså fyra dagar innan påsk. Namnet kommer ifrån de trästavar (dymmlar) som används för att dämpa kyrkklockornas ljud fram tills påsk: i allt allvar fick det förr inte vara så mycket ljud. Men det vet egentligen nästan ingen längre.
  4. På skärtorsdag firar kyrkan att Jesus instiftade nattvarden, det vill säga det som man kan se på en av Da Vincis mest kända tavlor. Många andra firar början av en långhelg.
  5. Långfredag är en röd dag, fast i kyrkan är färgen lila eller till och med svart. Fram tills 1970-talet var det i Sverige  förbjudet för ”offentliga nöjesevenemang” att vara öppna under långfredagen: restauranger och danslokaler höll stängt. I vissa andra länder hålls det stora och dramatiska processioner, men svenska troende iakttar oftast på sitt sätt: i stillhet. (Okej, kanske var det någon poäng med nr 1 ändå.)
  6. Påskaftons kvällsmat kan ofta bjuda på en massa lyxigheter: ägg, lax och lamm. I kyrkan är det lite samma over the top känsla: om man har tur, kan man se eld, vatten och massor med ljus under påsknattsmässan, som firar Jesu uppståndelse.
  7. För kristna är påskdagen egentligen början på själva påsken: för att fira uppståndelsen behövs det minst 40 dagar. Synd att affärerna slutar sälja chokladägg redan dagen efter påsk.