Regeringen avskaffar utbildningsbidraget för doktorander

- in Nyheter

Vid Lunds universitet avskaffades utbildningsbidraget för doktorander redan 2012. I morgon fattar regeringen ett beslut om att det ska avskaffas även i resten av Sverige. Regeringens beslut grundar sig på ett vallöfte från Socialdemokraterna.

Majoriteten av de svenska doktoranderna är anställda på sina lärosäten, men det finns de som får finansiering från utbildningsbidrag. Denna typ av finansiering ger dem inte samma trygghetssystem som följer med en anställning. Avskaffandet av utbildningsbidraget var ett vallöfte ifrån Socialdemokraterna redan 2014. Sedan dess har åtgärder gjorts för att begränsa och redan ut användandet av utbildningsbidrag.

Nu försvinner bidraget helt och det blir olagligt att inte erbjuda en doktorand en anställning. Denna lagändring är en konsekvens av att Helene Hellmark Knutssons forskningsproposition gick igenom i riksdagen och ändringen träder i kraft den första juli 2017.
– Doktorander som vid svensk lärosäten utför likvärdigt arbete bör också ha likvärdiga villkor. Vi behöver som kunskapsnation konkurrera om framtidens forskare, säger Helene Hellmak Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Men vid Lunds universitet avskaffades utbildningsbidraget redan den 31 december 2012 för doktorander och från och med den första januari 2013 behövde alla doktorander på Lund universitet ha en anställning.

LÄS MER: Jag dansade runt