Så överlever du Siste april

Vare sig du kallar den valborg eller Siste april – snart är studenternas egen vårhögtid här. Lundagårds kulturredaktion delar med sig av sina bästa tips inför valborg, oavsett om du vill festa loss eller bara slippa fylleslaget.

Valborg för nyktra
För den som inte tycker om att dricka finns det flera sätt att ta sig an det alkoholstinna valborgsfirandet. Den 30 april infaller National Raisin Day. Denna dag kan du exempelvis fira genom att inte plocka bort russinen ur morgonmüslin. För russin är det samma som alkoholfritt vin, nästan.

Den lata aktivismen
Förra året befann sig 25 00 personer i stadsparken under valborg. Och samma lär det blir i år. Ta tillfället i akt och mobilisera dessa mot valfritt ändamål. Varför inte genomföra en spontan, sittande demonstration för kvinnors rättigheter? Aktivism har aldrig varit enklare.

Jesper Hultin

_________________________________________________________________

Fira med bytisar
Känns det som att du sett allt förr? Gått upp klockan åtta för att dra till parken? Suttit i folkmassan framför stora scenen i sol och regn? Upplev då valborg för första gången igen tillsammans med några av alla Lunds utbytesstudenter. Ofta firar de sin första och enda valborg i Lund. Detta betyder fest till max!

”VA” to the ”TTEN”
Om mars månad med sin mycket långdragna kokningsrekommendation lärde oss något så är det hur beroende vi är av vatten. Det gäller också på siste april! Receptet på en lyckad valborg läses vatten. Tänk bara på att köra plastflaskor så att du får med dem in i parken.

Ingen täckning
Att försöka nå varandra på mobil är hopplöst eftersom nätet snabbt blir överbelastat. Hur ska ni då hitta varandra? Varför inte köra på ett skrikigt färgtema. Om alla i ert gäng kör rosa, eller någon form av utklädnad kommer ni lättare att hitta varandra i folkvimlet. Kanske.

Lisa Bergenfelz

_________________________________________________________________

Fest i kvalborgskön
Vill du fira Kvalborg på nation är det dags att köa för biljett. Se till att vara där i god tid och då menar jag svintidig morgon. Bekvämligheter som kan göra köandet till en egen fest är regnjacka, brassestol och punsch förstås. Även om du inte får en biljett kan köandet i sig vara en kul smygpremiär inför det riktiga valborgsfirandet.

Fira förgängligheten
Valborg behöver inte innebära studentikost ölinmundigande. Det finns gott om alternativ för den som hellre slipper. Den 29 april firas i Köpenhamn Hanami som är en japansk festival för körsbärsträdets blomning. Körsbärsblomman är en symbol för det korta och vackra men förgängliga livet”. Slå det, Alla hjärtans dag.

Fixa dricka innan
Glöm inte att Systembolaget, eller glasbanken som Ulf Lundell kallade det, är stängt under Valborg. I Stadsparken är inte heller glasflaskor tillåtna, så din IPA på flaska får stanna hemma. Om du är på Systembolaget i Saluhallen vill du inte missa en pratstund med kassörskan Camilla, Smålands främste ambassadör.

Jacob Andersson