Ingen lycka utan krycka

Vad krävs egentligen för att uppnå sina drömmar? Studentkrönikör Simon Appelqvist menar att ingen dröm kan besannas utan stöd från omgivningen. Det är genom de stöttande orden som drömmar kan förverkligas.

Jag tänker på bröderna Wright. De som byggde världens första flygmaskin år 1903. Hela världen såg dem som två idioter i deras otaliga försök att övervinna gravitationen.

Jag tänker på systrarna Söderberg, som på grund av bristande talang nekades inträde till musikskolan. År 2012 uppträdde systrarna på Coachella framför tiotusentals åskådare och First Aid Kit hade bildats.

Jag tänker på Albert Einstein och hans fru Mileva Marić. Hade det inte varit för hennes konstanta närvaro och briljanta bidrag, hade det kanske inte blivit några relativa teorier om tid och rum.

Jag tänker mig själv. Vem hade jag varit och vad hade jag gjort om det inte hade varit för alla de fantastiska människor som funnits där för mig? Jag tänker tillbaka på hur jag för sjutton månader sedan satt och slipade på min första krönika.

Det var först efter ett antal mer eller mindre explicita uppmaningar från min sambo som jag till slut fick tummen ur och började skriva. Hon var trött på mitt ständiga tjat om journalistdrömmar. Jag var trött på ett konstant självtvivel. Ett tvivel, som likt ett svältande lejon som fått vittring på en halt antilop, ständigt jagade ifatt mig. Ett tvivel jag inte kunnat övervinna på egen hand.

Vi människor har ett avgörande behov av att bli stöttade. Ha någon att luta sig mot när hindren känns övermäktiga. Ha någon som tror på en när självförtroendet dalar och tilltron till sig själv kastats ut, likt barnet med badvattnet.

I tolv års tid har jag drömt om journalistyrket. Utan mina vänner, sambo och redaktörer hade denna dröm förblivit just en dröm. Ett tillstånd som försvinner så fort ögonlocken öppnas.

Gränsen mellan att en dröm förverkligas eller förkastas är hårfin. Det kan räcka med en upplyftande kommentar eller en uppmaning för att du ska våga ta ett läskigt kliv över ett hinder som för stunden känns övermäktig. En enda mening kan ha avgörande betydelse för att du ska sluta tvivla på din förmåga och orka kämpa vidare.

Ord påverkar. Ord förändrar. Ord är makt. Så var varsamma med dem, men inte för den sakens skull snåla. En komplimang eller positiv feedback kan förändra någons liv. Så nästa gång du hör någon annan drömma öppet, knuffa dem framåt. Hjälp dem över tröskeln. Det är så drömmar besannas.