Hållbar inredning uthyres till studenter

- in Nyheter

Hemmlis är ett nystart möbeluthyrningsföretag i Lund som drivs av studenter för studenter. Namnet till trots så vill de inte vara en hemlighet utan målet är att så många som möjligt ska känna till tjänsten.

– Vi vill förändra sättet som folk konsumerar möbler på. Det finns en väldig slit- och slängkultur och det tycker vi är synd, säger Rickard Styrén administrationsansvarig på Hemmlis.

Rickard Styrén har tagit paus från juridikstudierna för att kunna arbeta på företaget. Men än så länge är det på volontärbasis och han har ett annat jobb vid sidan av. Förutom Rickard Styrén jobbar även Malin Svensson och Thobias Bergström idéellt på Hemmlis vid sidan av studier och jobb. Den enda som jobbar heltid på Hemmlis är Jimmy Sok som är operativt ansvarig. Han har en bakgrund inom ekonomi och IT och fick möjligheten att sommarjobba på företaget via ett stipendium.

Vill tillgängliggöra möbler

Hemmlis vill tillgängliggöra möbler för studenter och erbjuder en helhetslösning. Tjänsten innebär att de samlar in möbler, fixar till dem och sedan designas ett studentrum som kan visas för kunden. De erbjuder leverans av möblemanget och inledningsvis hyrs möblerna ut per termin.

Idén att starta upp något tillsammans föddes när Jimmy Sok, Rickard Styrén och Thobias Bergström förra hösten träffades på ett entrepreneurship-event på AF-borgen. Idéen till Hemmlis kom lite senare efter att de spånat på olika affärsmodeller. 

– Vi började diskutera varför det står så mycket möbler och grejer utanför trapphus. Vi funderade på om man kunde göra något av dem för det kan ju inte vara hållbart att de står där, säger Jimmy Sok.

– Vi visste att Malin jobbar med återbruk med bland annat Emmaus så vi kontaktade henne och frågade om hon ville joina, säger Jimmy Sok.

Stort intresse

Tjänsten lanserades i juni och intresset har varit stort.

– Vi hade som mål att hyra ut 10 stycken möblemang. Nu ser det ut som att det blir närmare 15 stycken och vi har väldigt många som kontaktat oss om att hyra, säger Rickard Styrén.

På Hemmlis tycker de att förutsättningarna att starta upp företaget har varit bra.

–Vi har haft valmöjligheter mellan olika inkubatorer och växthus, säger Rickard Styrén.

–Jag tror det är extra lätt (att starta företag red. anm.) om man har idéer som innebär en form av samhällsförändring, säger Jimmy Sok.

– Utmaningen är mer själva jobbet. Det är ingen som kommer och håller dig i handen, säger Jimmy Sok.

Än har de inte behövt investera större personligt kapital i projektet. I april fick de en skjuts framåt av stipendier och de har fått stöd ifrån bland annat Lunds Universitet via Leapfrog samt Lunds kommun via Idéon Innovation.