Ny termin, nya möjligheter

- in Ledare

Hallå Novisch! Det här numret är tillägnat dig. Men även du som återvänder till Lund kommer förhoppningsvis hitta något som intresserar dig. Eller så kanske du lär dig något du redan borde vetat.

Det luktar novischtider i Lund. Lukten av förhoppningar, nervositet och billig öl ligger som ett täcke över Lundagård.

Tusentals novischer är på väg att bli riktiga Lundastudenter, vad det nu innebär. Är det Lundastudenten som lever och andas för sin nation? Den studentikosa överliggaren, som har klamrat sig fast vid studentlivet några terminer för länge?

Själv var jag Lundastudenten som avskydde allt som hörde studentlivet till. Gick inte med i en nation, undvek allt som hade med nollning att göra och letade snabbt upp den snabbaste vägen från Språk- och litteraturcentrum till Malmötåget hem.

Gick jag miste om något? Möjligen.

Hade jag fått chansen att börja om på nytt, och återigen stå som novisch och uppleva studentlund för första gången, hoppas jag att jag hade gett det en chans. Testat några nationer för att se om jag hittat hem, kanske gått med i någon studentförening för att se om det var något för mig. Kanske hade min studietid blivit helt förändrad, kanske hade jag varit tillbaka på mitt tåg efter ett tag.

Tidningen du håller i, höstens första nummer av Tidningen Lundagård, har tema novisch. Här kan du därför bland annat få tips från vår reporter Jacob Andersson på sidan 8 om några av alla de föreningar du kan gå med i under studietiden, bli guidad till nationerna av nationerna själva på sidan 22 och läsa på sidan 16 om vad du kan göra och hur du kan söka hjälp om studierna går  överstyr eller ångesten tar över.

För det finns inte bara ett studentliv i Lund. Studenttiden kan vara ett socialt sammanhang, en merit på Cv:t, ett sätt att testa något nytt. Eller något att tåget ifrån snarast möjligt. Du bestämmer.