Välkommen till Helsingborg – Sundets pärla

- in Nyheter, Studentliv

Även om studentlivet är fantastiskt kan alla behöva en paus ibland. Denna artikel vänder sig till dig som vill uppleva någon av Helsingborgs andra sidor. Festprisse, naturmänniska eller kulturkännare? Oavsett vilket har Helsingborg någonting för dig.

Tura
I Helsingborg är du aldrig mer än tjugo minuters båtfärd, med färja eller sundsbuss, från Helsingör. Att så kallat ”tura” innebär att åka fram och tillbaka över sundet valfritt antal gånger utan att gå av, vilket inte allt för sällan kombineras med ett och annat glas öl. Men för den äventyrslystne går det givetvis utmärkt att kliva av
i Helsingör — Danmarks kanske vackraste hamnstad. Här finns utöver fina uteserveringar globala sevärdheter som Kronborg slott – känt från Shakespeares Hamlet.

Museum of failure
Under sommaren har nyöppnade Museum of Failure uppmärksammats av bland annat BBC och New York Times, och är sedan dess satt på världskartan. Här kan besökare ta del av världens mest intressanta, och ganska ofta också mest misslyckade, innovationer. Till dessa tillhör bland annat Colgate-snabbmat, Harley Davidson-parfym och ett Trump-brädspel. Perfekt som en paus från plugget en regnig dag som helst tillbringas inomhus. Passa på att besöka museet vid terminsstarten då det lär flytta utomlands efter den 15 september.

Tropikariet
Som etta på Tripadvisors Helsingborgstips har Tropikariet en självskriven plats bland Helsingborgs sevärdheter.  Denna inomhusdjurpark är hemmet för en rad olika spännande arter. Det som särskiljer denna djurpark från flera andra är att många av djuren (bland annat lemurer) får röra sig fritt bland människorna, utan någon inhägnad.   

Norra hamnen och Gröningen
Helsingborg är en av de starkast skinande pärlorna vid Öresund, mycket tack vare dessa två platser. Norra hamnen är den perfekta platsen för att sitta på en uteservering med en glittrande havsutsikt. Några minuter därifrån finns Gröningen, som är en utmärkt plats för bad. Kanske är detta också den perfekta platsen för den hurtiga studenten att snöra på löparskorna och jogga bort pluggstressen.

Sofiero Slott och trädgård
År 2010 vann Sofiero priset för Europas vackraste park med beskrivningen ”ett komplett mästerverk”. Här är utsikten som tagen från en målning vart du än vänder ögat. Slottet och kanske framförallt dess enorma trädgård, med bland annat 10 000 rhododendron, gör Sofiero till en oförglömligt vacker plats.