Ett alternativt studentliv i Malmö

- in Nyheter

Sexton kilometer från Lund ligger Sveriges tredje största stad, Malmö. Tågresan på ynka tio minuter har fört studentstaden Lund och den större staden Malmö samman. Lundagård har träffat två Malmöbor.

Lunds universitet har flera institutioner i grannstaden Malmö. En av dem är Malmö Konsthögskola som bedriver konstnärlig utbildning sedan 1995. De utgör tillsammans med Musikhögskolan och Teaterhögskolan den konstnärliga fakulteten i Malmö.

Utöver den konstnärliga fakulteten finns även institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, vilken är en av sex institutioner vid Medicinska fakulteten. Det är Medicinska fakulteten som bedriver utbildning inom medicin, till bland annat läkare och arbetsterapeut. Termin sex till nio på läkarprogrammet omfattas av studier i klinisk medicin, något som innebär mycket praktik. Man kan då som student välja att, förutom i Lund och Helsingborg, studera i Malmö på Skånes universitetssjukhus.

Förutom att studera i Malmö väljer många lundastudenter att bo i staden under sin studietid. Mikaela Rask studerar samhällsplanering i Lund och påbörjar nu sin sjätte termin till hösten. Efter ett och ett halvt år i Lund flyttade hon till Möllevången i Malmö. Jag möter upp henne på en av alla de barer som ligger runt Möllevångstorget, bara ett stenkast iväg från Triangeln där tågen stannar.

– Jag flyttade till Malmö för att jag var trött på studentlivet. Jag kände att visst, Lund är en väldigt fin stad och det är kul där, men det är väldigt etniskt homogent. Mycket övre medelklass och jag var trött på att bara få de intrycken hela tiden. Jag ville ha något nytt, och då kändes Malmö som en rimligare stad, säger Mikaela.

– Jag tycker det är smidigt att plugga på annan ort, inga problem med att pendla. Tågen går snabbt, och det finns bussar som går precis utanför mig. Det enda är väl att det inte finns lika många studieplatser runtomkring där jag bor nu som det finns i Lund. Sen saknar jag närheten. Att man kan gå hem mellan lektioner och så, säger Mikaela.

Som avslutning frågar jag Mikaela varför hon tycker att Malmö är roligare än Lund?

– Jag tror det handlar om mina preferenser, jag tycker liksom att det är najs att sitta på barer och hänga, när det är mycket blandat folk. Och det händer mer i Malmö. Dels har du betydligt fler ställen att gå ut på, men du har också svartklubbar, och sen på sommaren finns det massa utomhusfester, svarar hon och dricker en till klunk öl.

Läkarstudenten Freja Åkerlund bor i Malmö sedan slutet av januari i år. Det var när hon och hennes flickvän bestämde sig för att bli sambos som det fick bli Malmö, eftersom flickvännen redan bodde i en lägenhet där.

Jag träffar henne för en fika på St Knuts torg i Malmö. Där berättar hon att eftersom hon flyttade till Malmö inför termin nio så kändes det inte riktigt lönt att byta studieplats från Lund till Malmö, eftersom det var sista terminen inom klinisk medicin.

– Däremot var det många i min klass som pendlade från Malmö i början, och de kunde redan i termin fyra välja att plugga här i Malmö. Läkarprogrammet är kanske extra bra för Malmöbor, många som bor här pluggar också här, säger hon.

Jag frågar Freja under vår fika om vad som är bäst med Malmö, och om hon har några tips.

– Det jag saknade i Lund är att det inte finns hav i närheten, och jag är uppvuxen runt havet. Så det gillar jag med Malmö, att man kan cykla till Ribban [Ribersborgsstranden]. Jag tycker också om Folkets park, där det bland annat finns foodtrucks och minigolf. På vintern fryser de en damm till en isbana, säger hon.