Nationernas guide till nationerna

Nationernas guide till nationerna

- in Nationer, Novisch, Nyheter, Studentliv, Studentlund
Bilden är ett montage

Att välja nation kan vara det svåraste valet som du som novisch står inför. Om du nu tänker gå med i en. Sedan 2010 är det inte längre ett tvång, utan något för den som vill få ett socialt sammanhang, en möjlighet att engagera sig eller helt enkelt vill öka sin chans till en bostad. För att hjälpa dig att välja rätt nation för just dig, har Lundagård träffat samtliga av Lunds 13 nationskuratel. Genom dem har vi nu skapat en högst ovetenskaplig bild av vad som egentligen definierar de olika nationerna.

 

Wermlands nation:

Det är kanske klyschigt att säga att Wermlands är en väldigt mysig nation, men det är den. Vi värnar om miljön och har trevliga, små lokaler. Förra terminen började vi även en satsning vi på livemusik. Då hade vi bland annat jazzband och balkanband, varav det senare gav väldigt god respons hos publiken. Det ska vara musik man kan röra sig till och helt enkelt rätt musik vid rätt tillfälle.”


Grundad:
1682 Medlemmar: 800 Bostäder: 33

Wermlands enligt andra nationer: Varje sammanhang har sin miljökämpe, och så har även Lunds nationer. Wermlands är den KRAV-märkta nationen, och har i skrivande stund kommit upp i nivå 1 i sin märkning [Jmfr Jedi-graden Padawan i Star wars reds. anm.], vilket innebär att minst 25 procent av det de köper in lever upp till märkningen. De planterar även träd efter antalet medlemmar och ses som en allmänt ansvarstagande nation.

 

Helsingkrona nation:

Vår slogan är att vi är nationen för alla och det stämmer i och med att vi har något för alla. På vår nation har vi en informell ton och härlig stämning. Hos oss kan du kan du vara med i allt från Helsingkronaspexet till att spela fotboll i FC Helsingkrona. Du kan även äta och laga god mat på våra restauranger eller skriva för vår tidning, Helsingkroniten. Helsingkrona är kanske mest känt för våra schlagerkvällar dit man kan komma för att sjunga högt och fuldansa så mycket man vill.”

Grundad: 1890 Medlemmar: 2830 Bostäder: 354

Helsingkrona enligt andra nationer: SCHLAGER! De andra nationerna i Lund visar på en stor enighet när det kommer till faktumet att Helsingkrona och schlagerdängor går hand i hand. Likaså att deras schlagerkvällar är ett uppskattat inslag i Lunds nationsliv.

 

Malmö nation:

”Vi beskrivs ofta som en storstadsnation. Det stämmer eftersom vi har många medlemmar från Stockholm, Göteborg och Malmö och det märks på många sätt i vår nationskultur. Med artistbokningar som Dada Life och Tjuvjakt kan man lätt tro att vi bara riktar sig mot festande, men vi är en bred nation. Vi har allt från nattklubbs- och matutskott till kulturutskott som foto och idrott. Hos oss finns det helt enkelt något för alla och en gemenskap som är svårslagen.”

Grundad: 1890 Medlemmar: 2480 Bostäder: 258

Malmö enligt andra nationer: Få nationer sticker ut så mycket på tandemcyklingen “tandis” som Malmö nation. Om inte i prestation, så i alla fall när det gäller medlemmarnas utstyrsel. Sällan har männsikosläktet varit så välklätt som när någon från Malmö nation grabbar tag i sitt tandemstyre och riktar det mot Lund. I övrigt verkar det tidiga årtusendets backslick på senare år ha övergått till en prydlig “man bun” hos flera av nationens manliga medlemmar.

 

Kalmar nation:

”Vi är en mysig nation för folk som gillar pubar och att chilla. Vi är en utpräglad pub-nation och en av de mindre nationerna. Ungefär hälften av våra aktiva medlemmar är internationella studenter. Vi passar dig som kanske vill ha ett lite lugnare studentliv. Vi har en stark gemenskap och är duktiga på att inkludera många i våra aktiviteter. Vi har dessutom ett starkt NATU (Nationens aktivitets- och trivselutskott) som hittar på en massa icke-alkohol-relaterade event som spelkvällar och språk- och pluggcaféer.”

Grundad: 1696 Medlemmar: 770 Bostäder: 74

Kalmar enligt andra nationer:Internationell”, “mysig” och “vänlig” är ord som återkommer när nationsplutten Kalmar skall beskrivas. Nationen lyfts även som lite extra HBTQ-vänlig, något som stöds av att den är årets Pridenation. Desto tuffare är nationen i det årliga nationsmötet i dragkamp. “De vinner alltid. Det är skorna som gör det. De har riktiga dragkampskängor och dessutom har de ett eget rep som de övar med”, säger en anonym kuratelsmedlem på en ej namngiven nation.

 

Göteborgs nation:

”Göteborgs nation är en av de äldsta. Vi är väldigt stolta över vår bal, GA-balen som är döpt efter Gustaf II Adolf som grundade Göteborg. Det är norra Europas största studentbal och är, efter Nobelfesten, Sveriges näst största frackbal. Våra slagord är gemenskap, hjärta och fest. På vår klubb Kajplats, som arrangeras varje fredag, spelas mest “rally-musik”. Alltså mainstream-musik där vi skriker oss hesa tillsammans. Den som söker sig till Göteborgs Nation är en festglad person som gillar att umgås och har nära till skratt.”

Grundad: 1682 Medlemmar: 1620 Bostäder: 44

Göteborg enligt andra nationer: Precis som att SSK och Blekingska kan tendera att smälta ihop till en musikalisk smältdegel med hipsterinslag hos den oinsatte, kan skillnaderna mellan Malmö och Göteborg vara relativt luddiga för densamma. I alla fall till ytan. Båda nationerna omtalas ofta som en “storstadsnation”. Men det verkar finnas en tydliga skillnad. Precis som staden Göteborg gärna omfamnar det göteborgska med sina Goa gôbbar, sina ordvitsar och sin Håkan, gör nationen detsamma med bland annat räkfest, Håkankvällar och den återkommande uppmaningen “Knô daj in”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sydskånska nationen:

”Vår slogan är “Där musiken spelar roll” och musiken förenar oss. Vi fyra olika klubbar musikutbud: elektroklubben Electrified, hip-hop-klubben Svartklubben, vår soul- och funkklubb Foxen och vår indiepopklubb Heartland. Hos oss har många stora artister spelat innan berömmelsen. Bland andra Icona Pop, Danko Jones och Movitz. Det viktigaste för oss är gemenskap och likabehandling. Alltså att vara så inkluderande som möjligt. Även om vårt fokus ligger på musiken är det relativt få som är riktiga musiknördar.”

Grundad: 1890 Medlemmar: 1610 Bostäder: 48

Blekingska nationen:

Vårt fokus ligger på musiken och det är något vi värderar högt. Vi försöker även att få in så många liveframträdanden som möjligt på våra klubbar och pubar. Tidigare har mycket fokus legat på indiepop, men på senare tid har vi breddat oss med fler klubbkoncept. Samtidigt är indiepop kärnan som många av våra medlemmar strålar samman kring. Till exempel finns vår snart 25-åriga klubb Indigo kvar än. I övrigt är vi en liten nation där man kommer varandra nära och vi är bra på att välkomna nya medlemmar in i gemenskapen.”

Grundad: 1697 Medlemmar: 850 Bostäder: 90

SSK och Blekingska enligt andra nationer: För att kunna beskriva Blekingska och Sydskånska nationerna, måste vi ta en närmare titt på båda. Enligt källor pågår en slags “syskonrivalitet” mellan de båda nationerna när det gäller musikprofileringen. Men hur skiljer de sig då åt? Enligt kuratelen ligger skillnaden i detaljerna. En nation menar att Sydskånska är mer av “festivalhipsters” medan de på Blekingska är mer “konserthipsers”. En annan nation säger att “Blekingska är lite mer indie, lite mer Broder Daniel, medan SSK är lite mer rock och pop. Shape of you [Ed Sheeran-låt, reds. anm.] verkar gå på repeat hos dem.” Ytterligare ett sätt att skilja de två nationerna åt, mer än att Blekingska än fram till den kommande flytten ligger “jävligt långt bort”, som en kuratelsmedlem uttrycker det, är enligt en annan nation att ta en närmare titt på nationernas medlemmar: “Hos båda finns det många popsnören, men jag skulle säga att man ofta känner igen medlemmar från Blekingska på deras svarta, tighta jeans och converse.”

 

Kristianstads nation:

”Vi får ibland höra att vi är nationernas svar på Hufflepuff, och det stämmer nog. Trofasthet och vänskap är viktigt, likaså att få folk att känna sig välkomna. Vi är en mindre nation där det är lätt att lära känna varandra. Vårt nationsspex, spääxet, är vårt största utskott och ger oss en naturlig anknytning till Kristianstad då vår sommarspexensamble varje sommar åker upp dit över en helg för att ge föreställningar på Kristianstads Teater.Vi har även bra pub-utbud med varierad kost och öl.”

Grundad: 1890 Medlemmar: 1000 Bostäder: 50

Kristianstads enligt andra nationer: ”Trevlig” är den genomgående beskrivningen av ”Krischan”. Ett omdöme som får en att glädjas för deras skull att Studentlund inte är en dejtingapp. Förutom att ses som trevliga typer, beskrivs nationen även som sportig (om än inte lika sportig som Hallands) och är ensam nation i Lund om att ha en beachvolleyplan. “De ser alltid väldigt sportiga ut på Hälsningsgillet” säger en nation. Nationen är även känd för att den håller öppet på sommaren, då Lund som stad tenderar att in i en djup dvala.

 

Lunds nation:

Vi är den breda nationen med många engagemang för varierande smaker. Bredden attraherar studenter med olika akademiska inriktningar. Är någon osäker på sin studiebana finns det alltid någon annan som kan dela med sig av hens studieerfarenheter. Vår identitet ligger i det stora engagemanget bland våra medlemmar och hos oss är det lätt att engagera sig. Vi är en välkomnande nation som med öppna armar tar emot studenter, oavsett om de vill engagera sig mycket eller lite.”

Grundad: 1890 Medlemmar: 3130 Bostäder: 360

Lunds enligt andra nationer: Lunds största nation är just Lunds. Men storheten gäller inte bara antal medlemmar. Hade stadens nationsliv utspelats på ett Monopolbräde, hade bostadsmagnaten Lunds varit den troliga vinnaren med sina 360 bostäder. De är även uppskattade för sina billiga luncher som ges alla vardagar. Men även den största kan bli osäker på sig själv. Enligt nationskällor har Lunds genomgått en mindre identitetskris på senare tid som fört dem en bit från sin storstadsnisch och utmynnat i både schlager och Pride.

 

Västgöta nation:

Vi är en stor nation som växt mycket de senaste två åren. Vi vill profilera oss mot mat och jobbar mycket för att utveckla menyn. Det är viktigt att maten håller hög kvalitet och vi har även flera olika matutskott. Exempelvis anordnas våra populära tapas-torsdagar fem gånger per termin. Utöver det har vi en gourmet-restaurang. Närproducerat med säsongsbaserade råvaror är något vi satsar på. På VG kan studenterna gå på onsdagsklubben Metro som de senaste fem åren haft samma DJ. På fredagar har vi vår pub Professor Pong där man kan spela rundpingis, mario-cart och fussball.”

Grundad: 1685 Medlemmar: 2810 Bostäder: 95

Västgöta enligt andra nationer: Västgöta själva menar att en av deras främsta drag är den, med studentvärldsmått mätt, exklusiva mat de serverar. Andra nationer tenderar att även fokusera på deras dansgolv, som enligt uppgift är rätt plats att vara för den som vill “hooka”. “Deras dansgolv är hett, på mer än ett sätt” säger en anonym kuratelsmedlem. Men det är ett svårfunnet smultronställe i hookingdjungeln. “Jag gick vilse på vägen dit och vände till slut om”, berättar en kuratelsmedlem. Liksom götalandssyskonen Östgöta nation, ska uttalet av nationsnamnet vara en känslig punkt där allt annat än “väschöta” ses som en verbal styggelse.

 

Östgöta nation:

”Vi är den äldsta nationen i Lund och firar 350 år i januari. Vårt största fokus ligger på bra mat på alla utskott. Maten ska vara av hög kvalitet och det finns minst två förrätter och två efterrätter på sittningarna. På nationen har vi en trevlig och gemytlig stämning. Under hösten kommer vi att anordna vår bal, Fest Filbyterium Lundense. Varje lördag har vi vår nattklubb Sunset som är en av Lunds äldsta nattklubbar.”

Grundad: 1668 Medlemmar: 1730 Bostäder: 33

Östgöta enligt andra nationer: Precis som Västgöta, satsar Östgöta på finmat. Nationen ska enligt uppgift vara ett väldigt populärt tillhåll för många studenter och ska, liksom den något större Västgöta nation, vara lite känsliga när det kommer till uttalet av nationsnamnet. Ett Östgöta utan “sch” är inget annat än en ren smädelse. Med sin fina mat och värnande av korrekt uttal, kan det vara svårt för gemene novisch att skilja Östgöta från Västgöta, mer än på de båda nationernas storlek. Men minnesregeln för den osäkre är att Östgöta återfinns i väst och Västgöta i öst.

 

Hallands nation:

När det gäller medlemsantal så är vi en mittennation, vilket är skönt eftersom det gör att vi kommer varandra nära. Vi blir som en Hallandsfamilj. Vår profil är att vi är en sport- och idrottsnation och vi har därför mycket sport och testar även ofta på nya sporter, allt från aikido till vattenpolo och fiske. Vi har även Hallands nations FF, där vi både har dam- och herrlag i olika divisioner. Men det som drar mest besökare är våra pubar och klubbar. Vi är även av de nationer med störst utbud av öl- och whiskey, även om vi självklart även har alkoholfria alternativ.”

Grundad: 1928 Medlemmar: 1400 Bostäder: 98

Hallands enligt andra nationer: Är kanske den nation i Lund som bäst lyckats marknadsföra sin nisch. I alla fall hos de andra nationskuratelen. “Sport” säger någon. “Sportiga” säger en annan. “Rätt dåliga på fotboll” drar en tredje till med. I övrigt finns det en viss osäkerhet kring i vilka ordalag man annars hade kunnat beskriva Hallands. “Ganska liten” är ett svar från en djärv kurarelsmedlem. Men en annan menar att det är Lunds “Go-to-nation” – att det är den nation man går till när man inte kan bestämma sig, eftersom man alltid vet vad man får.

 

Smålands nation:

Folk som går till Smålands har för det mesta hjärtat till vänster. Många av oss är feminister, veganer och vegetarianer. Vi har även en hel del poeter och anordnar poesikvällar. Har även jazzklubben Rednote där vi diggar i takt och dricker rödvin. Vårt största event är KPV, Kulturpolitiska veckan, som anordnas ungefär samma vecka som Lundakarnevalen går av stapeln. Utöver detta en lite längre historia av danskurser, acroyoga och föreläsningar om allt från sex till nyliberalism. Vi är även antagligen den enda nationen som har en historia av kvinnoseparatistiska klubbar, där CIS-män nekas inträde. Vi har även varit veganska sedan 2007.”

Grundad: 1668 Medlemmar: 600 (Även icke-studenter) Bostäder: 252

Smålands enligt de andra: Nationen är antagligen den mest nischade av alla nationer i Lund och då det är den enda som är öppet politisk. Nationen är en av Lunds äldsta och har sedan början av 1970-talet varit socialistiska. Smålands är den enda av Lunds 13 nationer som inte är med i Studentlundsamarbetet, vilket enligt en del andra nationer skapar en barriär att ta sig över för att lyckas ta sig dit. Att nationen inte är medlem i Studentlund, betyder även att det är den enda nationen som har medlemmar som inte är studenter.