Ett spex om dåtidens Zara Larsson

- in Nyheter, Spex

Idag på förmiddagen i Övre Athen på AF-borgen presenterade Boelspexarna sitt nyskrivna spex ”Jenny Lind”. Huvudkaraktärerna i spexet Henrietta och Jenny Lind bjöd på en sång från spexet och Lundagård fick en pratstund med regissören Ebba Bosma. 

Ebba Bosma har varit aktiv i Boelspexarna i fyra år. Hon har nyss bytt studier på juristprogrammet i Lund till Musikhögskolan i Malmö. Tidigare har hon varit en del av scenensemblen och är nu för första gången Boelspexarnas regissör.

Varför ska man se spexet Jenny Lind? 

– Det känns som att storyn är i tiden. Jag ser Jenny Lind lite grann som dåtidens Zara Larsson. Hon är en historisk person som inte särskilt många har koll på trots att de flesta säkert har sett henne på femtiosedeln. Hon var faktiskt stor även i USA och var en turnerande artist. Det känns bra att kunna berätta den historien!

– Samtidigt vill vi med de olika karaktärerna i spexet belysa både manliga och kvinnliga stereotyper. Dels för att kunna driva med dem. Det är ändå ett spex som är lite flamsigt och ska vara kul!

– Men också vill vi dels problematisera hur olika kvinnoroller bemöts. Jenny Lind är tänkt att vara den självsäkra, starka kvinnan som tycks glida på ett bananskal till sin framgång. Hennes vän/nemesis Henrietta är istället den duktiga flickan som lärt sig att hårt arbete är det enda som lönar sig och som därför ser med viss avundsjuka på Jenny som allt verkar gå så bra för.

Drömmar om framgång

– När historien utvecklar sig breddas bilden av Jenny Lind. Bakom den självsäkra ytan döljer sig hårt arbete och en bakgrund i fattigdom, men kanske framför allt en person som drömmer om framgång och rikedom och om ett bättre liv för henne och inte minst hennes allra bästa vän, katten Pussy Lind, säger Ebba Bosma.

Spexet Jenny Lind sätts upp för första gången på fredag den 20:e oktober i Stora salen på AF-borgen.