Metoo – manifestation i Lund

- in Nyheter
@Lundagård

På söndag hålls en manifestation på Stortorget i Lund med anledning av metoo. Vad som började med anklagelser om sexuella övergrepp och trakasserier i Hollywood har blivit en global rörelse på internet. Nu flyttar engagemanget ut på gator och torg.

Det planeras manifestationer i flera städer runtom i landet på söndag, däribland Lund. Manifestationen kommer äga rum på Stortorget och börjar klockan 13.00. Mer än 250 personer har i skrivande stund visat intresse att delta. Som arrangör står Johanna Thorén. Lundagård ringde upp henne för att få reda på mer om eventet.

Vad är det som händer på söndag?

Det kommer arrangeras en metoo-manifestation med talare ifrån bland andra RFSU Malmö och Tillsammans för Lund. Moderator är inte bokad än så det letar jag fortfarande efter. Det kommer vara en dag av pepp och kärlek. Vi är många som vill göra någonting åt problemet.

Vilka ska komma?

Alla är välkomna. Ung som gammal, personer av alla kön, de som blivit utsatta för sexuella trakasserier och de som inte har. Det är ett bra tillfälle att lära sig mer om problemet så vi kan skapa en förändring. 

Varför behövs en manifestation?

Det är en chans för folk i Lund att visa att ingen är ensam. Det är viktigt att diskussionen som startat på internet i och med metoo inte slutar så att vi tillsammans kan skapa en förändring.

Hur kom du på idén?

Jag började jobba med detta för cirka 28 timmar sedan. Jag lämnade in en ansökan om polistillstånd, som precis blivit godkänt, för ett dygn sedan. Det började med att jag kollade om det skulle finnas en metoo-manifestation i Lund. Det fanns ett i Malmö men inget event för Lund på Facebook. En kompis skrev i ett inlägg och frågade om någon ville arrangera ett event i Lund så jag hakade på.

Arrangörer ifrån alla städer har kontakt på Facebook. Vi uppdaterar varandra om vad som händer och hur vi mår. Vi vill att det ska vara enhetligt och det är därför alla manifestationer är på söndag och med samma syfte.

Andra städer med metoo-manifestationer på söndag (i skrivande stund): Stockholm, Malmö, Uppsala, Kalmar, Örebro, Umeå, Hudiksvall, Göteborg, Linköping.

Metoo Lund på Facebook