Kritikstorm mot Studentaftons senaste bokning

- in Nyheter, Studentliv

I går presenterade Studentaftonsutskottet kommande talarkväll – med musikern, författaren och debattören Alexander Bard. Beslutet att boka Bard har väckt het debatt på sociala medier med anledning av de uttalanden han gjort i samband med #metoo-kampanjen. ”Riktigt ofräsch bokning med tanke på att denna person ofta uttrycker sig rasistiskt, sexistiskt och nyligen har varit i farten med exakt detta beteende i samband med #metoo-kampanjen. Besviken!” är en av kommentarerna på sociala medier.

Alexander Bard: Digital revolution – ett paradigmskifte. Det är rubriken för nästa föredrag hos Akademiska föreningens Studentaftonsutskott, som hålls den 8 november på Grand Hotel. Talaren, Alexander Bard, är känd som författare, föreläsare, libertariansk debattör och musiker i grupper som BWO och Army of Lovers. Bard har varit värd för Studentafton en gång tidigare, redan 1998.

På sociala medier har bokningen av Alexander Bard dock stött på motstånd och väckt debatt. Anledningen är de uttalanden Bard gjort i samband med #metoo, en global kampanj mot förtigande av sexuella övergrepp som ursprungligen startade på Twitter. I anslutning till kampanjen har flera tunga medieprofiler i Sverige pekats ut för våldtäkter och trakasserier – något som fått Bard att gå i taket.

”Jag kan inte tro att Sveriges Television fortsätter låta Cissi Wallin förtala Fredrik Virtanen med sina sjuka våldtäktslögner.” skriver han på Twitter. […] ”Sverige behöver akut träning i en sak: rättvisa skipas av domstolar, INTE genom lynchmobbar på sociala medier.” […] ”Historien är full av kvinnor som falskt anklagat män för sexuella övergrepp. Hur blev plötsligt kvinnor 100 % trovärdiga 2017?” (fritt översatt från engelska)

Bards kritik mot #metoo har fått stor uppmärksamhet och väck kritik, och det bara några dagar innan Studentaftons talarkväll presenterades.

På sociala medier är många kritiska mot valet av gäst. ” Hur många unkna och tråkiga reaktionärer kan man bjuda in egentligen? Man kan se antifeminism och rasism som ”provocerande” och ”utmanande” men det är bara förutsägbart.” lyder en av många kritiska kommentarer på Facebook.

Även i kommentarsfälten finns dock otaliga röster som försvarar bokningen av Bard. Studentlivsprofilen Fredrik Tersmeden, som själv varit aktiv i Studentaftonsutskottet, hänvisar till ett uttalande han gjorde i Sydsvenskan redan 2001. ”Jag tycker i och för sig att man kan bjuda in vem som helst till studentafton, fan själv om det är möjligt. Men då måste man vara säker på att det blir en kritisk debatt. [och med kritisk debatt menas här alltså diskussion under aftonen ifråga, inte att med protester och påtryckningar försöka stoppa den i förväg.]”

Alexander Bards talarkväll kommer bestå dels av ett anförande från Bards sida, dels av en 45-minuter lång frågestund där publiken har möjlighet att interagera.

Studentafton – forum för fri debatt

På deras hemsida kan man läsa att Studentafton har kommit att kallas ”Sveriges friaste talarstol” och att deras uppgift är att värna om det fria ordet samt vara ett forum för debatt.

Från Studentaftonsutskottet sida har man svarat på flera av de kritiska kommentarerna på sociala medier. Man skriver bland annat att bokningen av Bard gjordes långt innan hans kritik av #metoo, att utskottet är ett oberoende forum för fri debatt som bjuder in talare av alla tänkbara övertygelser och att man inte ställer sig bakom Bards uttalanden om #metoo, lika lite som man ställer sig bakom åsikterna någon av de talare man bjuder in.

–Om det är personer som misstycker med den inbjudna gästen är det grunden i vårt oberoende forum att alla studenter och allmänhet ska kunna ställa frågor och ifrågasätta. Det är därför vi aldrig tummar på frågestunden som vi har i slutet av varje afton. Den är det viktigaste inslaget under en Studentafton, säger Wendela Wennström, Förman för Studentaftonutskottet.

–Det är vårt syfte att värna om yttrandefriheten och skapa samtal och debatt. I dagens samhälle då den största debatten sker över internet så anser vi att det är viktigt med en fysisk plattform där olika åsikter kan mötas och bemötas, säger Wendela Wennström.

Kommer kvällen bli av trots kritiken?

–Ja det kommer den, säger Wendela Wennström