Rekordlåg ränta på studielån – så påverkas du

- in Nyheter

Flera medier rapporterade under torsdagen om rekordlåg ränta på studielån för 2018 vilket berör cirka 1,5 miljoner personer med studielån. Men vilka är dessa, och hur påverkas de? Lundagård ringde upp Klas Elfving, pressekreterare på CSN för att få svar.

Hur påverkar räntan studielånet?

– Du betalar ränta från den första utbetalningen av studielånet till dess att det är färdigbetalt. För 2018 har regeringen beslutat att räntan blir 0,13 procent vilket är rekordlågt.

Vilka påverkas av att räntan på studielån blir låg nästa år?

– Alla som betalar tillbaka på sina studielån påverkas. För lån tagna efter 30 juni 2001, det vill säga annuitetslån, blir det årsbelopp du betalar tillbaka till CSN lägre i och med att räntan är låg. För lån tagna innan 30 juni 2001 där årsbeloppet utgår ifrån inkomsten blir avbetalningstiden kortare.

Hur påverkas de som för närvarande studerar med studielån, eller planerar att ta studielån?

– Eftersom de inte börjat betala tillbaka så påverkas de inte direkt. Men räntan läggs som sagt på lånet från och med att du får din första utbetalning. För dig som studerar är det bättre att försöka begränsa hur mycket lån du tar, än att tänka på att ränteläget.

Hur kommer räntan se ut för studielån i framtiden?

– Regeringen fattar beslut om räntan varje år i december. Beslutet baserar sig på nivån på statens upplåningskostnad de senaste tre åren. Den trögheten finns för att räntan inte ska behöva chockhöjas från år till år. CSNs prognos för 2019 är att räntan kommer ligga runt 0,19 procent.

You may also like

Privatdetektiv hjälper CSN i USA

Tidigare har CSN haft svårt att hitta många