Studentkörer ger luciakonsert

- in Nyheter

Vintermörkret lägger sig över oss. Den 13 december knackar Lucia på och lyser upp tillvaron med ljus, musik och sång. I universitetshusets aula hålls Studenternas luciakonsert som med en stämningsfull repertoar bjuder på en traditionell luciakonsert.

– De flesta som kommer på konserten är vänner och bekanta till deltagarna i körerna. Men alla som vill ha lite luciastämning är givetvis välkomna, säger Stefan Nyström.

Sedan 2010 har han verkat som en av två dirigenter i Gudrunkören.

– Själv är jag en gammal körsångare. Jag började att dirigera Gudrunkören för att få utöva musikalitet och kunna utvecklas själv, berättar Stefan Nyström.

Studenternas Luciakonsert arrangeras gemensamt av tre körer:  Lunds akademiska kör, Malmö studentkör och Gudrunkören. Detta evenemang leds av de tre dirigenterna: Cecilia Martin-Löf, Jan Grzegorz och Stefan Nyström.

Med en klassisk repertoar av lucia- och julsånger varierar körerna vad som sjungs på konserten från år till år. Dessutom kan det smygas in någon annan stämningsfull och passande låt utanför jultemat.

– Det roligaste med att vara dirigent för Gudrunkören är att kunna göra rolig musik med körsångarna. Samt när kören lär sig något som vi har jobbat hårt och länge med, berättar Stefan Nyström.

Körerna som deltar i konserten består av runt 100 personer. Under de senaste tio åren har Studenternas luciakonsert arrangerats och de senaste sju åren har de hållits i Universitetshusets aula. Det brukar hållas tre konserter som var och en fyller aulans 300 platser.

– För oss är Studenternas luciakonsert vår stora höstkonsert. Den ger oss möjligheten att samla in pengar för att kunna fortsätta att driva vår körverksamhet. Dessutom är det ett otroligt roligt och stämningsfullt evenemang som vi årligen ser fram emot, säger Stefan Nyström.

About the author

Isabel Vinterbladh är nyhetsreporter och kulturskribent på Lundagård sedan hösten 2016.