Filmerna du måste se i jul

Vad gör man när julklapparna är öppnade, julmaten uppäten och du inte orkar lyfta ett finger? För Kulturredaktionen är svaret enkelt. Du sätter på en film. 

Die Hard och Die Hard 2

Från den oförglömlige tyske superskurken Hans Gruber i den första filmen,  till hans mer förglömlige superskurkbror Simon Gruber i den andra. Julstämning kräver en svettig och tillsynes odödlig John McClane (Bruce Willis) som
outtröttligt slåss mot diverse skurkar, och det på självaste julafton.
Yippee-ki-yay, motherfucker.


Sagan om ringen

Ska Frodo lyckas ta ringen till Domedagsberget? Kommer vänskapen med Sam räcka ända fram? På hur många sätt kan man tillaga en potatis? När julmatskoman slår till och du ligger på soffan med polkagriskladdiga nävar, är den bästa medicinen en flykt till Midgård. Det kvittar hur många gånger man ser trilogin
– den är alltid lika sevärd.

 

 

 

 

 

 

 

 

FELICIA GREEN

Life of Brian

Vad passar väl bättre i juletid än en film om ”Jesus” i genuin Monty Python-anda? Trots att den har några år på nacken lyckas den fortfarande locka till skratt. Life of Brian är nämligen en kavalkad av underfundig humor, bibliska referenser, komiska karaktärer och härlig ironi. En film man lätt sätter knäcken i halsen till.

Fanny och Alexander

Denna film är nog en av Ingmar Bergmans mest lättsmälta skapelser. Filmen skildrar livet utifrån ett barnperspektiv under 1910-talets Sverige. Ett liv som kantas av såväl tragedier som komedier. Det är en mycket sevärd rulle – inte minst i dessa tider eftersom filmen skildrar helt fantastiska julfiranden.

Edward Scissorhands 

Det här är en film om den otursdrabbade Edward som råkar ha saxar till händer. Det låter kanske som en skräckis men är i själva verket ett vackert drama med en sensmoral som får hjärtat att blöda. Allt skildras med regissören Tim Burtons unika och fantasifulla estetik. Det är verkligen en film att mysa till i vintermörkret.

JEANETTE HOLMBERG

 

King Arthur

Nej, det är inte David Beckhams biroll som gör King Arthur: Legend of the Sword  sevärd. Kanske något otippat så är det i stället filmmusiken. Även om huvudrollsinnehavaren Charlie Hunnam är något utav en personlig favorit är det nämligen musikkompositören Daniel Pemberton som är den riktiga kungen i King Arthur. Koppla dina bästa högtalare och maxa basen. Den här filmen förtjänar att upplevas med bra ljud!

Beauty and the Beast

Årets guilty pleasure går helt klart till Disneys Beauty and the Beast. Utöver att den är otroligt välgjord så lyckas filmen fånga in en riktig sagokänsla som gör den unik. Det är inte alltid helt lätt att leva upp till förväntningarna när man gör en remake. Men med Beauty and the beast får jag ändå säga att Disney har lyckats – kanske tack vare Emma Watsons briljans på filmduken.

Get Out

För den som inte känner sig modig nog att se It men ändå gärna ser något som får hjärtat att bulta ordentligt är denna thriller ett självklart val. Filmen blandar tänkvärd samhällskritik med nagelbitande spänning. Get out är helt klart en av filmhöjdpunkterna från 2017. Poppa popcornen, släck ner belysningen och njut av en timme och 44 minuters spänning.

 

 

 

 

 

 

 

 

JONATHAN MORTENLIND