Lunds studentradiostationer bidrar till årets Musikhjälpen

- in Kultur & Nöje, Studentliv

Samtidigt som årets Musikhjälpen pågår för fullt i Umeå har flera studentföreningar i Lund också engagerat sig för årets tema som är ”Barn är inte till salu”. Bland dem studentradiostationerna Stampus FM och Radio AF. 

På Campus Helsingborg har Stampus FM byggt upp en stor glasbur där de sänder radio och samlar in pengar till Musikhjälpen. Denna veckan sänder de radio därifrån mellan nio till fem måndag till och med torsdag. Under torsdagen kommer 2010 års Idolvinnare Jay Smith till buren för besök. På kvällen kommer studentpuben på Campus Helsingborg drivas av Stampus FM och all vinst kommer gå till insamlingen.

Förberedelserna inför Musikhjälpen hos Stampus FM började redan i oktober med en projektgrupp på femton studenter. Josefine Elgquist var med i projektgruppen förra året och är i år projektledare. Första året som Stampus FM sände från sin glasbur i samband med Musikhjälpen var 2014 och satsningarna har därefter vuxit i omfattning.

– På söndag kommer vi berätta hur mycket vi har samlat ihop i vår insamling men målet är att slå förra årets insamling, säger Josefine Elgquist. 

Under onsdagen stod Radio AF på LUX och sände radio live. I sina gula hoodies intervjuade de studenter, spelade musik efter önskemål och samlade in pengar till Musikhjälpen. Medlemmar från nationerna och flera spex kom under dagen, blev intervjuade och bidrog till insamlingen. Vissa av studentföreningarna har också egna insamlingar till Musikhjälpen.

Anna Falkenberg uppträdde live under Radio AFs livesändning. Foto: Anni-Elina Vänskä

Radio AF:s stationschef Annie Gunnarsson säger att Radio AF tidigare inte har gjort någon storsatsning men i år har det varit många både från radion och från andra studentföreningar som har slutit upp. Även Kafé LUX bidrar genom att skänka alla intäkter från onsdagens kaffeförsäljning till Radio AF:s insamling.

Kajsa Oscarson som är marknadsföringsansvarig berättar att Radio AF bland annat har en Tradera-auktion med en Radio AF-hoodie signerad av Oskar Linnros och ett säsongskort till Doc Lounge. Stampus FM har också flera auktioner på Tradera, bland dem finns det till exempel möjligheten att buda hem möjligheten att få ett chip inplanterat i armen av företaget Biohax som sedan kan användas istället för nycklar och kreditkort.

– Det är lätt att glömma bort bland alla spexiga händelser och all musik vad Musikhjälpen handlar om. Årets tema är oerhört viktigt och att kunna bidra med någonting känns både viktigt och meningsfullt, säger Annie Gunnarsson. 

Radio AF kommer göra flera sändningar i samband Musikhjälpen på fredag mellan 15-01 då några av deras medlemmar också kommer stå i direktkontakt med glasburen i Umeå under natten mellan fredagen till lördagen. Både Radio AF och Stampus FM:s insamlingar och alla auktioner på Tradera är öppna till söndag.

Vill man donera pengar via Stampus FM till Musikhjälpen gör man det enklast via deras swishnummer 1236808356. Vill man swisha till Radio AF:s insamling kan man göra det på http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/radio-af