Ett firande har kommit till ände

- in Nyheter

I drygt 13 månader har firandet av universitetets 350-årsjubileum pågått. Framtidsyra i universitetshuset, konsert i Domkyrkan, ceremoni i universitetsaulan och middag i AF-borgen lockade en blandad besöksskara då universitetets 350-årsjubileum kulminerade under söndagen.

När Lundagård ringer upp jubileumskoordinator Carina Jensen några dagar före jubileumsdagen är förberedelserna i full gång och hon befinner sig i affären för att handla till söndagens jubileum. Men en intervju, det ställer hon ändå gärna upp på.

– Gensvaret har varit enormt. Lokalerna har inte räckt till, föreläsningar har dubblerats och sänts för att fler ska få se. Damer från Vasastan i Stockholm har ringt och gett uttryck för sina uppskattningar!, säger hon och fortsätter:

– Det är mycket som händer på söndag. Klockan tio slår vi upp dörrarna för Framtidsyra i Universitetshuset. Då är familjer välkomna och vi bjuder på aktiviteter med bland annat 3D-printing, hologram, experimentexpress – sådant som väcker intresse och lust att lära! Det blir också guidade turer i Kungshuset och på Kulturens universitetshistoriska utställning.

Framtidsyra var namnet på utställningen och eventet i universitetshuset. Foto: Louise Lennartsson

Söndagen kommer och mycket riktigt trängs både barn och vuxna framför framtidsexperimenten inne i universitetshuset. En av besökarna är Carin Lennartsson 12 år, som tillsammans med sin pappa tagit sig hit från Veberöd, två mil öster om Lund. Hon sitter och klipper ut 3D-hologram med stödsupport av personal från Vattenhallen i Lund som visar hur ett 3D-hologram fungerar.

– Det är ganska enkelt att göra sitt eget 3D-hologram, fast min blev tyvärr upp och ner, säger Carin Lennartsson och håller upp sitt hologram.

Carin Lennartsson jobbar på ett hologram. Foto: Louise Lennartsson.

I kön till VR-glasögonen står Kajsa och Jaokim Roubert med sina två barn Carl och Matilda. Carl Roubert blidkar framåt mot VR-glasögonen men berättar att han är mest spänd på att programmera robotar.

– Det är vårt första event under 350-årsjubileet. När jag hörde att det handlar om att möta framtiden tänkte jag att ni är framtiden, säger Kajsa Raubert och tittar på sina barn.

Kajsa Roubert besökte mässan tillsammans med sina barn Carl och Matilda Roubert. Foto: Louise Lennartsson

Under eftermiddagen vankas konsert Tempus Resonans i Lunds Domkyrka med Domkyrkoorganisten Robert Bennesh, Lunds universitets brassband och Musikhögskolan i Malmö. Utanför Domkyrkan ringlar sig en lång kö av propert klädda jubileumsfirare. Det är tryck i Domkyrkan denna söndagseftermiddag.

– Vi har 600 platser i Domkyrkan och det är helt fullbokat, berättar jubileumskoordinator Carina Jensen dagarna innan jubileet och fortsätter:

– Det är på dagen precis 350 år sedan universitetet invigdes i Lunds Domkyrka och det blir därför lite symboliskt att vi håller konsert just där.

Gensvaret har varit enormt. Lokalerna har inte räckt till – Carina Jensen, jubileumskoordinator vid Lunds universitet

En av besökarna denna söndag är Anders Björklund, professor i neurobiologi vid universitetet. Han har varit med i den arbetsgrupp som arbetat med vetenskapsprogrammet under året.

– Jag har framförallt fokuserat på hjärnveckan i september där vi genom ett rikt program fick chans att visa upp vad som händer inom hjärnforskningen. Det var uppskattat med mycket besökare. Speciellt roligt var det att vi fick med oss många gymnasister. Vi gärna vill ge unga mer insyn i forskning, säger Anders Björlund i en sorlande Domkyrka.

Utöver sitt engagemang i hjärnveckan har han deltagit i flera utav 350-årsjubileets evenemang.

– Jag deltagit på festligheter såsom revy och avstampsfest och tidigare idag var jag på en mycket förnämlig guidning i Kungshuset om husets historia och framtidsplaner, säger han

Kön ringlade lång utanför Domkyrkan innan söndagens jubileumskoncert. Foto: Louise Lennartsson

Efter en ståtlig konsert fortsätter somliga till ännu en fullsatt lokal – Universitetsaulan. Här väntar prisutdelningar till jubileets allra aktivaste deltagare, till de som rest land och rike för att deltaga och till de som anordnat jubileumsåret. Anders Björklund är dock en av många som inte fått tag i biljett.

– Det är synd att inte universiteten har en stor samlingslokal eller modern aula som kan ta emot fler personer för att kunna inhysa stora event och vetenskapliga möten. Det är någonting universitetet bör se över och ett av budskapen från jubileumsåret, säger han

Så avslutas dagen med en middag i AF-borgen och därmed har en fullspäckad jubileumsdag och ett engagerande jubileumsår kommit till sin ände.