Rektorn flyttar till Kungshuset

- in Nyheter

På måndagseftermiddagen meddelade rektorn i ett blogginlägg vad som kommer hända efter fuktsaneringen av Universitetshuset. Ledningen med alla staber ska flytta till Kungshuset, och Universitetshuset ska bli Besökscentrum.

Flytten bestämdes på en workshop den 19 Januari där bland annat rektorsstaben och representanter från Lunds universitets studentkårer (Lus) närvarade. På mötet togs 4 olika förslag fram, där det slutgiltiga beslutet blev rockaden. Tidsramen för flytten är ännu inte fastställt.

– Studentkårerna är intresserade av att få tillgång till fler studieplatser och ett öppet Lundagård, och det här förslaget syftar i den riktningen. Så vi ser att detta förslaget kan bli någonting bra. Det är en process framför oss som måste vara grundlig och bra, där man bland annat ser över vad det kommer att kosta, säger Martin Hansen, ordförande Lunds universitets studentkårer.

Förslaget kommer bland annat leda till att universitetsmuseet som skulle etablerats i Kungshuset måste flytta till Universitetshuset. Utställningen måste också planeras om från grunden. Detta beror på Universitetshuset skapar en mindre autentisk miljö till utställningen jämfört med Kungshuset, universitetets äldsta byggnad.

Besökscentrum, som sedan 2014 planerats flytta till Kungshuset, kommer nu istället flytta till den vita Universitetsbyggnaden. Detta kommer leda till att Besökscentrum får större utrymme att utöva sin verksamhet, ta emot större besöksgrupper, samt bättre nå ut till besökare påväg till arrangemang i Universitetshuset, skriver rektor Torbjörn von Schantz i inlägget.

“Båda husen har ett stort symbolvärde för universitetet” fortsätter rektorn.

Efter saneringen kommer därför båda byggnaderna öppna för allmänheten. Guidade turer kommer att hållas i Carolinasalen i Kungshuset, där även en mindre utställning kommer installeras.

Dock kommer båda byggnader vara otillgängliga under projektets gång. Var personalen kommer sitta under tiden är ännu inte klart.