Det våras för musiken

Mörkret och slasket är snart ett minne blott. Våren är på ingång och med den har Kulturredaktionen dragit fram sina tips på låtarna som bäst väcker vårkänslorna till liv. 

Cranes in the sky – Solange

När vårvädret pendlar mellan dalande snöflingor och värmande solsken tycker jag att Solanges finstämda och lite poetiska soul passar bra som soundtrack till vardagen. Stämningsfulla Cranes in the sky får mig att längta till årstider som inte kräver tjockjacka. Kan rekommenderas till såväl inomhusmyset som promenaden.

Pokerkväll i Vårby Gård – Florence Valentin

Våren är för mig känslornas och slaskets tid. När det mest känns grått lyssnar jag helst på lite svängig neoprogg för att komma igång igen. Som en hybrid mellan Håkan Hellström och The Clash blandar Florence Valentin glada trumpetsolon, diskbänksrealistiska texter och klistriga refränger i en och samma låt.

 

Malin Johannesson

 

Om vingarna bär – Lilla Sällskapet

Låten släpptes våren 2012, mitt andra år på gymnasiet. Livet definierades av framtidshopp och gemenskap. Än i dag väcker den samma härliga känslor. Det finns inga toner som på samma sätt får mig att vilja njuta av de varma solstrålarna när jag valt att dricka min Smålands i stadsparken i stället för i korren.

How Will I Know – Whitney Houston

Är som för många bekant de första tonerna i Höstmixen 2006. Men never the less – man blir ju lätt euforisk när Whitney, ackompanjerad med det klassiska 80-talskeyboardet, sjunger ut sina kärleksbekymmer. Och visst kan kärlek sluta med sår, men efter vinter kommer alltid vår.

Good Lovin’ – Benjamin Ingrosso

Ut ur heartbreakens vinterkyla, rusandes rakt in i den nykära vårluften. Denna låt är kanske inte den som jag hade valt att placera som mitt personliga anthem i min Tinder-bio. Men i sann guilty pleasure-anda, på repeat, får den mig att göra Benjamins signaturdans varje gång den spelas i lurarna. För ja, jag kan den.

Emma Klingborg

Lollipop – Mika

Våren är kärlekens högtid, men visst är vi många som får vänta ett år till för att finna den. Mikas Lollipop är en sockersöt nostalgitripp som lär oss att kärlek är något som kan få vänta.  Livet är för kort för känslor och relationsdrama, ät godis i stället. För visst är godis godare än en pojkvän.

Lovegame – Lady Gaga

Kärlek är ett spel. Så till den nykära vill jag påminna: rak kommunikation är viktigt i förhållanden. Lady Gagas LoveGame hjälper dig med denna förmåga. Övning ger färdighet, så spela denna discodänga för din käresta så kan du snart prata känslor utan musik. Men ärligt talat, Gaga borde bli relationscoach.

So what – Pink

Kanske har du blivit dumpad i denna tid av kärlek. Då är det dags att torka tårarna och ta tidsmaskinen tillbaka till 2008 där So What av Pink väntar. Då allt känns mörkt och allt man vill är att slänga tallrikar i golvet, kan man med denna låt låta Pink göra det åt en, bildligt. Låt Pink göra det, du slipper städa efteråt.

Jesper Hultin