Preklin portade från Lunds nation

- in Nyheter

Under helgen hade studenter från de så kallade prekliniska terminerna sittning på Lunds nation. Kvällen urartade och preklin är tillsvidare inte välkomna tillbaka till Lunds nation.

– Det var en hel del skadegörelse samt att många var otrevliga mot mina aktiva på nationen. Detta är inte något jag eller mitt kuratel kan stödja så vi har bestämt att stänga av dem tillsvidare, säger Ylva Lidin, kurator på Lunds nation.

Preklin (preklinisk) är benämningen på de inledande terminerna av läkarutbildningen. Det är också benämningen på en fest för de läkarstudenter som läser på dessa inledande terminer.

Preklinsittningen som anordnades på Lunds nation i helgen organiserades privat av läkarstudenter och inte av studentkåren Medicinska föreningen (MF). I ett mejl till Lundagård tar MF avstånd i från det som de har fått höra skedde på sittningen.

Ylva Lidin, kurator, påpekar att förmännen och tjänstemännen hade kontroll på situationen men att det var mycket som hände och att det kanske är därför folk har använt ord som kaosartat när de pratar om kvällen.

Enligt henne var det stora som hände att en vattenblandare på ett handfat togs sönder som skapade ett stort tryck vilket gjorde att vatten sprutade upp i taket där en rökdetektor satt. Detta triggade igång brandlarmet och besökarna fick eskorteras ut medan man löste situationen.

Ylva Lidin bekräftar att ambulans tillkallades under kvällen men att detta skedde endast en gång. Hon berättar att ansvariga på Lunds nation ringde sos alarm efter att en student börjat må dåligt på grund av tidigare sjukdom.

Hur mycket skadorna kommer kosta vet de inte än utan räknar på det just nu.

– Det kommer nog tyvärr gå upp i ganska höga summor på grund av skadegörelsen inne på toaletten. Sedan var det en hel del porslin som gick i kras och en del andra saker som togs sönder. Det verkade som att man tyckte detta var kul, men det tyckte inte vi, säger Ylva Lidin.

Det är en privatperson som anordnade sittningen och som kommer bli kontaktad angående kostnaderna för skadegörelsen.