LUNCHTESTET: Östgöta nation

- in Recension

Det är onsdag och årstiden till trots råder en bitande kyla i Lund. I dag står lunch på Östgöta nation på schemat och i vanlig ordning följer en recension av den studentkomponerade lunchen för en billig peng. 

Stämningen på Östgöta nation är trivsam, liksom den brukar vara. Ur högtalarna i köket hörs svag musik, vilket skänker en subtil festlig stämning över matborden denna lillördag.

Nu till det väsentliga – maten! Kul med veganskt. Trendigt och miljösmart. Pasta bolognese smakar det dock inte, men det är ju sällan veganska substitut lyckas efterlikna originalet till fullo. Det gör dock inte maten något sämre, tvärtom är såsen saftig och smakrik. Dock är den aningen brun? Men det är ju en autentisk bolognese också.

Det är svårt att lämna Östgöta nation med en kurrande mage. Portionen var även denna dag riklig och skulle inte det räcka finns ett berg av bröd att tillgå. Och så efterrätten. Alltid en vattendelare. Vissa (jag) vill ha kakor som bara nosat på ugnsgallret, för att sedan komma ut lika kladdiga som innan. Andra föredrar fasta kakor som lämnar smulor på bordskivan. Tigerkakan får därför ett medelhögt betyg som speglar denna skiljelinje, eftersom den tillhörde sorten som lämnar smulor på bordet. Men äsch, vem har ens mage att klaga när maten är billig och både socker och kaffe ingår i köpet. Inte jag. Särskilt inte på en lillördag.