Universitetslivet i danska ögon

- in Kultur & Nöje, Recension

I Ballongförbud skildrar Robert Zola Christensen, lektor på SOL, livet som dansk akademiker vid Lunds universitet. Lundagård läser en lågmäld och stilren roman där klyschorna om svenskt och danskt egentligen är överflödiga.

Robert Zola Christensen är dansklektorn som – parallellt med sin akademiska karriär i Lund – skördar stor framgång som deckarförfattare i hemlandet.

Robert Zola Christensen. Foto: Magnus Göransson

Deckare är dock långt ifrån allt han har publicerat – i bibliografin finns allt från läroböcker och barnböcker till dikter och noveller.

När han förra året gav ut boken Balloner forbudt, döpt efter de uppmärksammade skyltarna på Malmö centrals perronger, fick han stort utrymme i dansk media där nyhetsvärdet hos svensk förbudsmentalitet aldrig tycks falna. Nu har boken kommit i svensk översättning med titeln Ballongförbud.

Trots att både omslaget och varje nytt kapitel i den danska versionen av boken prytts med en mer eller mindre uppfostrande svensk skylt handlar boken egentligen aldrig om dansk och svensk mentalitet, utan om mer alldagliga bryderier – som hur man klarar både arbets- och familjeliv utan att tappa bort sig själv på vägen. Ett och annat PK-utbrott på kafferasten hinns dock också med mellan varven.

I centrum för boken står ett namnlöst berättar-jag som, liksom författaren, är lektor i danska på Språk- och litteraturcentrum (SOL) och bor i Lund med fru och barn.

Äktenskapet är något livlöst, och när en söt rysk student börjar göra närmanden är det som att berättaren varken kan eller vill hålla emot. Det ska dock visa sig att han inte är den enda av makarna som har hemligheter.

Balloner forbudt är lågmäld och stilren. Zola Christensen behärskar hantverket. Han skriver lättläst och koncist utan att det går ut över berättelsen, snarare tvärtom. ”Less is more”, som det heter. Mot slutet stegrar dramaturgin på ett snyggt och behärskat sätt.

Den största förtjänsten med romanen är skildringarna av vardagsliv- och lunk, där författaren lyckas få fram det stora i det lilla. Igenkänningsfaktorn är hög, och för den som är familjär med Lund och universitetet blir det många bekanta referenser.

Det enda som skaver är förbudsskyltarna. Temat nordiskt-land-rasar-över-annat-nordiskt-land börjar kännas aningen uttömt, inte minst efter Karl Ove Knausgårds långa, frustande utfall mot Sverige, ”cyklopernas land”, i DN Kultur 2015. Att det finns skillnader mellan Sverige och övriga länder i Norden har nog de flesta vid det här laget insett. Och framför allt: boken är i sig tillräckligt bra för att klara sig utan denna billiga draghjälp.

Recensionen bygger på den danska utgåvan av boken.

Titel: Ballongförbud

Författare: Robert Zola Christensen

Utgivningsdatum 2018-03-28.

Översättare: Anders Schaerström

Förlag: Korphult Kompani