Moderevolution på schemat

- in Nyheter

På Fashion Revolution Day bjöd Lunds universitet i samarbete med Raoul Wallenberg Institute of Human Rights in till en paneldiskussion kring framtidsvisioner, hållbarhet och revolution i modeindustrin.

Strax innan klockan ett i tisdags ringlade sig kön till Paelestras hörsal lång. Många hade kommit för att lyssna till ett samtal om modeindustrins utveckling och framtida utmaningar. Fashion Revolution Day är ett globalt initiativ som jobbar för en hållbar modeindustri. Eventet var en del av Hållbarhetsveckan på Lunds universitet som pågår mellan den 23 och 28 april.

Publiken bestod av både studenter, forskare och personer med koppling till modeindustrin och näringslivet.

På plats för att ge svar om mode och hållbarhet fanns en expertpanel bestående av Jens Hultman från ekonomihögskolan i Lund, Jonah Wigerhall från H&M Group och Songul Can från Individuell människohjälp (IM). Med via videolänk var Liang Xiaohui från Peking universitet.

Moderator för evenemanget var Malin Oud från Raoul Wallenberg Institute Stockholm, som inledde timmen med att ställa frågan: hur mycket har förändrats i modeindustrin? Och har arbetsvillkoren i textilfabrikerna förbättrats?

Diskussionen som följde kretsade kring den enskilde konsumentens makt, klädföretagens ansvar, fabriksarbetarnas villkor och den globala marknadsekonomin.

Liang Xiaohui från Peking universitet menade att utvecklingen i Kinas textilindustri varit positiv, men att det viktigaste för en bra industri är transparens i hela produktionskedjan, vilket ännu fattas.

Paneldeltagarna verkade överens om att det som branschen främst behöver är en långt högre transparens. Jens Hultmanenade att mycket har förändrats de senaste 10 åren men att det är en komplex bransch med många inblandade.

Han pratade bland annat om hur konsumenten saknar insyn i hur komplext det egentligen är att tillverka en vanlig t-shirt. På grund av att de stora modehusen köper in plaggen från ett flertal underleverantörer är det även svårt för dem att veta allt om produktionen.

Det pratades också en del om hur man som konsument kan ändra sitt beteende – att inte alltid köpa det billigaste eller handla så ofta.

Sabina Berntsson besökte diskussionen under Fashion Revolution Day. Foto: Natalia Perez-Phillips

Sabina Berntsson är student vid Lunds universitet där hon läser miljövetenskap. Hon tycker att modeindustrin redan är ett stort problem och hon valde att gå på föreläsningen för att få mer tips och information. Hon tror att vägen till en hållbar modeindustri både består av initiativ inom modebranschen och yttre press från konsumenterna.

Vad har du på dig?

– Jackan är min systers. Koftan har jag köpt på second hand. Sjalen är från en marknad i Christiania. Byxorna är köpta i en vanlig klädaffär i Zambia.

Hon säger att även om hennes klädval inte känns direkt hållbara så kompenserar hon det genom att använda sina kläder länge.

Songul Can från IM, berättade om konceptet ”slow fashion” och menade att hela vår filosofi kring konsumtion behöver ändras; vi behöver gå tillbaka till äldre värderingar, betala mer för våra kläder och konsumera mindre.

Panelen pratade också om den senaste utvecklingen i modeindustrin som en del av ett paradigmskifte.

Som representant för H&M berättade Jonah Wigerhall om perspektivet från klädföretagens sida. Han menade att säkerheten i fabrikerna har ökat och berättade hur H&M tillsammans med andra stora klädföretag jobbar för att stärka arbetarnas roll. Inom en snar framtid tror Jonah Wigerhall också att det kommer att finnas en möjlighet för konsumenten att få veta direkt i butiken hur hållbart plagget som man köper är.

I samband med frågestunden som följde fick Jonah Wigerhall också motta en del kritiska frågor från publiken. Bland annat ifrågasattes tidsaspekten kring hållbart mode: är det för lite åtgärder för sent? Tänker de stora klädföretagen bara på vinst?

En annan publikfråga handlade om de kläder som H&M ska ha bränt upp i Danmark på grund av överproduktion. Jonah Wigerhall svarade att det är meningslöst för H&M att bränna kläder på löpande band endast på grund av överproduktion eftersom de måste betala en kostnad för det. Om någonting har bränts så har det varit på grund av att kläderna har haft för höga halter av kemikalier eller möglat.

Jian och Hyunah besökte diskussionen om hållbart mode under Hållbarhetsveckan. Foto: Natalia Perez-Phillips

Några andra som valde att gå på paneldiskussionen på Fashion Revolution Day var Jian och Hyunah, som båda jobbar inom affärssektorn med hållbart mode. De tyckte att föreläsningen var okej, men däremot inte så användbar för dem på grund av att den var för bred.

 

Fakta

Fashion Revolution Day sker varje år den 24 april – årsdagen då textilfabriken Rana Plaza kollapsade i Bangladesh och över 1000 textilarbetare omkom.