Flugan som förändrade oss

- in Ledare

Från att ha kallats en fluga till att förse oss med möjligheter och svårigheter som vi aldrig annars skulle ha haft. Internet har förändrat spelreglerna för kommunikation i världen – och i Lunds studentliv.

Januari 2015. Jag är en förvirrad och ny praktikant på tidningen Lundagård och gör mitt bästa för att hänga med i allt vad nationer, kårer och universitet heter. Men en sak etsar sig fast tidigt. Webbredaktörens förebådande uppmaning: ”använd aldrig Akademikern som källa”.

Internet, eller snarare dess potential går som en röd tråd genom vårt senaste nummer. Från den lundensiska satirtidningen Akademikern till memes. Det via Kulturredaktionens bästa tips från Youtube-träsket. Men dagens teknik har även sina baksidor. Bland annat när man ska försöka klara sig utan den. Filippa Werner Sellbjer guidar därför dig till ditt nya liv som smarttelefon-oberoende i numret.

Det är nu nästan exakt ett år sedan metoo-rörelsen tog fart på sociala medier. Stormen kanske har lugnat ner sig, men efterdyningarna är kvar. Flera åtal är på gång – både mot personer som anklagats för sexuella övergrepp och de som har valt att namnge, och därmed troligen förtala, de förstnämnda. Att ett utpekande är sant spelar nämligen ingen roll, det räknas ändå som förtal enligt rådande lagstiftning. I efterdyningarna av metoo har även en ny hashtag vuxit fram: Why I didn’t report. Hashtagen, som började trenda på Twitter för ett par veckor sedan, svarar på frågan som allt för ofta ställs när det kommer till övergrepp och trakasserier.

På nyhetssidorna i det här numret kan du bland annat läsa om de sexuella trakasserier som ska ha skett på nollningsfesten Utedischot. Det har fått berörd kår och fakultet att agera. Men har i skrivande stund inte anmälts till polisen. Varför man väljer att inte anmäla vet enbart de drabbade, men som vi ser genom de tusentals vittnesmål som redan delats genom hashtagen Why I didn’t report finns det nästan lika många anledningar som fall.

Internet har förändrat världen på många sätt. Det har gett röst åt de som annars inte hade hörts. Det har förändrat sättet vi kommunicerar och gjort det möjligt för vem som helst att sprida sin sanning. Eller lögn. Något som tar oss tillbaka till dåvarande webbredaktörens varning. En del av er minns kanske satiriska nyheter som att Blekingska nationen planerade ett flygplatsbygge eller att AF Bostäders påstått kalla inomhustemperaturer berodde på ett experimentsamarbete med Medicinska fakulteten. Även Tidningen Lundagård fick sig en och annan känga av satirtidningen, som angav sig vara ”Lunds fria studenttidning”. Akademikern skapade rabalder och ledde till skratt. För den som inte redan gjort det, rekommenderar jag ett besök på deras hemsida. I artikeln Akademikerna träder fram låter vår reporter Oskar Madunic Olsson dig bli bekant med dem. Vem som legat bakom Akademikern har nämligen varit hemligt. Tills nu.