Fast i Youtube-träsket

- in Kulturredaktionen väljer
@Lundagård

Läskiga katter. En läppsynkad Yoda. Äckliga tv-tävlingar. Ju längre ner du sjunker i Youtube-träsket, desto bättre verkar det bli. Kulturredaktionen ger dig några av guldkornen du annars kan behöva vänta länge på att finna. 

Spill your guts or fill your guts

Har du någonsin velat se kändisar avslöja sina mörkaste hemligheter? Nu kan du det! Svaret stavas: Spill your guts or fill your guts. Spelet där deltagare avslöjar hemligheter eller tvingas konsumera vidrigheter om de vägrar. James Corden, det brittiska humorgeniet, ställer kändisar mot väggen och levererar rappa repliker blandat med musikaliska melodier.

World tour of Scandinavia

När kudden kliar, lakanet klibbar och väckarklockan aldrig slutar ticka, då är det läge för den gamla godingen, Johan Glans. Hans “World tour of Scandinavia” har fått hundratusentals visningar på Youtube och är din bästa vän en sömnlös tisdagsnatt. Klimaxet når sin kulmen när Eslövsonen berättar att hans värsta farhåga har förverkligats: Hans barn har börjat prata stockholmska.

Klara Åkesson

”SEAGULLS! (Stop It Now)”

Kroppsspråk är att kunna läsa av vad en person kommunicerar ickeverbalt. Det här är som det fast ändå inte alls. En helvild Yoda blir om möjligt ännu mer älskvärd när han svamlar om fiskmåsar. Framför allt är det en video som får en att ställa sig frågan: Hur hamnade jag här? Det är en fråga vi borde ställa oss oftare.

Mama Economy – Tay Zonday

Vem har missat Chocolate Rain? *Rör mig undan från tangentbordet för att hämta luft*. I den här låten förklarar Tay hur USA:s ekonomi är riggad till vår nackdel. Efteråt

kommer du gå och nynna på en introduktion till nationalekonomi. Precis som i hans första hit gömmer sig ett rättvisepatos bakom de taktfasta keyboard-riffen.

Cab driver on the BBC 

Det var i Ruben Östlunds sommarprat jag först hörde om det här klippet. En taxiförare som förväxlas i receptionen på BBC för att vara en expert kastas ut i direktsändning. Ska

han fejka eller ställa till en scen? Han blir till en symbol för hur angelägna vi alla är att inte vara till besvär och hur vi styrs av omständigheter.

Jacob Andersson

Macke, ring åklagaren 

Den här videon har allt som en sen Youtube-kväll behöver. Den är pinsam, den är riktig och framförallt har den en catchphrase. För er få som inte sett klippet så skriks meningen: MACKE, RIIIIING ÅÅÅKLAGAARN, gång på gång av en bråkstake som hålls nere av ett gäng ordningsvakter. Det låter kanske brutalt. Men titta och avgör själv om Macke borde ringa åklagaren eller inte.

Stalking Cat 

En ensam katt. En lång korridor. Varje gång du tittar bort kommer den närmare. Vad händer när den kommer ända fram? Internet är fullt av kattfilmer av en anledning, de är söta och hittar oftast på något gulligt. Just denna video är kanske inte så söt och gullig som genren antyder. I stället jämförs katten i videon med weeping angels från tv-serien Doctor who. Se efter själv om du vågar.

  

Iguana vs Snakes

Denna videon får Hollywoodfilmen Snakes on a plane att blekna i jämförelse. Ormar en masse som jagar på en ödslig ö. Den enda vägen ut är uppför de branta klipporna. En efter en kastar sig ormarna efter en ensam leguan som springer för livet. Ormarna får till slut ett ormgrepp runt den springande kroppen. Ska ödlan lyckas komma loss?

Lisa Bergenfelz