Ett Spotify för kurslitteratur

- in Nyheter

Dyrt, otympligt och en pärs inför varje termin. Med en ny digital plattform ska det bli lättare och billigare att få tillgång till kurslitteratur.

I somras lanserades den digitala plattformen Edux som tillhandahåller fack- och kurslitteratur online.

– På läkarprogrammet så kanske man behöver en bok i cellbiologi som kostar 600 kronor, men man använder den bara i två veckor. Vår modell baseras på en prenumeration där man betalar så länge man vill. När terminen är slut så kan man avsluta prenumerationen, säger Daniel Jaraj, en av grundarna till Edux samt forskare vid Skånes universitetssjukhus.

I dagsläget har plattformen cirka 200 användare varav hälften är studenter. Bakom plattformen står läkarna och forskarna Daniel Jaraj och Araz Rawshani. I nuläget är det främst medicinsk litteratur som är tillgänglig via plattformen.

– Vi jobbar aktivt med att få ihop böcker till hela läkarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet. Vi för en dialog med flera etablerade bokbolag och fristående författare för att få in deras böcker, säger Daniel Jaraj.

På sikt är planen att bredda utbudet för att inkludera böcker inom områden som juridik, sociologi, pedagogik och ekonomi. För närvarande finns 11 titlar tillgängliga via plattformen och ytterligare tre är på väg in.

Lunds universitets holdingbolag LU Holding AB har gått in som delägare i Eduxia utbildning, vilket är det företag som erbjuder Edux. Det skriver LU Holding i ett pressmeddelande i dag.

– Vi kom i kontakt med dem [grundarna för Edux reds. anm.] för att se hur vi kunde hjälpa till att ta nästa steg kring idén och se om man skulle kunna erbjuda utbildningslitteratur i digitala kanaler, på samma sätt som Storytel revolutionerade bokmarknaden eller som Spotify revolutionerade musikmarknaden, säger Linus Wiebe vd för LU Holding.

I och med investeringen äger LU Holding 20 procent av Eduxia Utbildning. LU Holding är en del av Lunds universitets innovationsverksamhet. Holdingbolaget utgör den investerande delen av verksamheten med uppdrag att skapa nya bolag baserade på kunskap och forskningsresultat från Lunds universitet.