Henry VIII – ett mördande spex

- in Kultur & Nöje, Spex

Kungligt, dödligt och historiskt. Boelspexarnas föreställning Henry VIII har i dag premiär i AF-borgen. 

Det är den tredje helgen i oktober och det betyder Boelspex. Denna termin sätts urspexet Henry VIII upp, vilket var det första spex som Boelspexarna satte upp vid deras grundande 1994.

Det är genrep i Stora salen i AF-borgen. Dörrarna stängs, ljuset släcks och två glittriga sfinxar, Boelspexarnas logotyp, skymtas på scenen. Orkestern drar igång publiken och föreställningen kan börja. Bödeln och döden äntrar scenen.

Vi reser tillbaka till 1500-talets början och får möta Henrik VIII av England, aka Henry, och hans många fruar. Varför döden är så närvarande i detta spex är tydligt för den som kan, eller googlar, historien om den nyckfulle och totalitära kungen.

Henry är liten och tjock. Men det får ingen säga. Han har redan dömt flera av sina fruar till döden och hans nya fru lever farligt. Särskilt nu när bödeln har slutat ta emot mutor från de dödsdömda fruarna för att i gengäld bli skonade.

Skådespeleriet och sången håller hög kvalitet föreställningen igenom. Spexet är gammalt men humorn känns modern.

Rollprestationen av den korta Henry är fantastisk. Karaktären stannar kvar i minnet morgonen efter. De fyra fruarnas samspel är inte att förglömma, särskilt den tuggummituggande Kattan och tysktalande Victoria är vässade karaktärer.

Handlingen är snyggt skriven, med referenser inte bara till historien, utan också till hur historien blivit berättad av andra. Var det någon som sa Shakespeare?

Boelspexarna ger en stabil insats. För de som inte är historiekunniga rekommenderar en kort sökning på historien om Henrik den åttonde, samt Shakespeares koppling till honom.

Bästa rollprestation/karaktär: Henry VIII

Bästa kuplett: Henry VIII

Mest pondus: Kattan

Bästa tema för ordvitsar: Tyskland, samt döden

Ett av många slagfärdiga citat: ”Hur länge tänker du sitta där och spela kort”

Snyggast dekor: Tänjbar tavla

 

Foto: Alexander Edthofer

FÖRESTÄLLNINGAR

Fredag 19/10 klockan 19:00

Lördag 20/10 klockan 18:00

Söndag 21/10 klockan 16:00 och 19:00