Studentrörelse vill minska Lunds matsvinn

- in Nyheter, Studentliv

Är gratismat dagens gömda verklighet? Rörelsen Food Saving Lund jobbar med att förebygga matsvinn och skapa medvetenhet om matöverflödet som vanligtvis slängs i soporna.

Food Saving Lund får matvaror från grönsaks- och fruktbutiker, bagerier och event där mat ska slängas på grund av överflöd vid slutet av dagen eller bäst före-datum som närmar sig. De omfördelar sedan maten till flyktingboenden, härbärgen, kulturhus, trygghetsplatser, nationer och rörelsens egna medlemmar.

”Nu står vi inför ett stort i-landsproblem” säger en medlem på Food Saving Lund vid starten av deras öppna lunchmöte som sker varje torsdag.

Food Saving Lund har genom sina matuppsamlingar från livsmedelsbutiker och bagerier lyckats få ett överflöd av mat genom deras maträddarprojekt. Nu funderar de på hur de ska få bröd att inte hårdna, frukter att inte skrumpna eller fler att vilja ta del av matöverflödet som annars hade hamnat i soporna.

Food Saving Lund håller öppna lunchmöten varje torsdag. Foto: Isabella Johansson.

På torsdagarnas lunchmöten diskuteras veckans projekt, nya idéer och en kort utvärderingen av veckan som gått. Sedan delas överbliven mat mellan volontärerna i en demokratisk anda. Organisationen har ingen ledare utan drivs av medlemmarna där alla har en jämlik talan. I nuläget är de flesta av volontärerna internationella studenter och på kvällarna samlas medlemmar enligt ett onlineschema för att plocka upp matvaror med deras lådcykel.

– Vi plockar upp cirka 36 kg bröd per vecka, samt frukt och grönsaker i mängder, säger Jorge Meza från Peru som går en master i Welfare Policies and Management. Han har varit verksam i Food Saving Lund i ett år.

– Organisationen startade som en solidaritetsgrupp där naturvetenskapliga studenter med en stark miljömedvetenhet samlades för att se vad som kan göras åt moderna problem så som miljöförstöring och ett icke-hållbart samhälle. Matsvinn förbinder dessa frågor och det är därför jag engagerar mig, säger han.

För att engagera sig i Food Saving Lund kan du söka dig till deras facebookgrupp, komma på deras öppna lunchmöte, middagar, tävlingar eller vara del i matomfördelningen.